Nieskomplikowane gotowanie cieszy się coraz większym powodzeniem, szczególnie wśród osób, których grafik dnia zazwyczaj zapełniony jest do granic możliwości. Rezygnowanie z kulinarnej finezji wcale nie musi oznaczać zawężenia smakowych horyzontów. Paradoksalnie, to właśnie dodając do potrawy mniej składników możemy w pełni delektować się ich smakiem. Szczególnie, jeśli wybierzemy produkty wysokiej jakości, odznaczające się wyrazistym aromatem i dobrym składem. Ponadto proste receptury to jednocześnie idealna baza dla niezliczonej liczby potraw, których finalny smak zdefiniują dodatki, jakie zdecydujemy się wykorzystać. Wystarczy chwila namysłu, by przywołać w pamięci co najmniej kilkanaście możliwości serwowania naleśników, placków czy klusek.
Apetyczną i zaskakująco prostą propozycją, zarówno dla miłośników nieskomplikowanych kompozycji smakowych, jak i zwolenników szybkiego kucharzenia, są węgierskie langosze. Sycące smażone placki, przygotowane na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków, mleka, drożdży i mąki pszennej, możemy podawać na wiele sposobów, polewając je kwaśną śmietaną lub sosem oraz posypując utartym aromatycznym serem żółtym.
Langosze z sosem paprykowym i żółtym serem
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na sos:
1 cebula
1 świeża papryka czerwona
1 świeża papryka żółta
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
100 ml pomidorów krojonych z puszki
250 ml wody
1 łyżka wędzonej papryki czerwonej w proszku
sól do smaku
Wykonanie:
Cebulę i wszystkie papryki pokroić w kostkę, podsmażyć chwilę na oleju, pod koniec dodając posiekany czosnek. Następnie dodać pomidory z puszki, wodę i całość podusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Dodać paprykę wędzoną, sól do smaku i wszystko dokładnie zmiksować.
Składniki na langosze:
3 średnie ugotowane ziemniaki
30 g drożdży
400 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oleju rzepakowego
olej do smażenia
350 g sera aldamer MSM Mońki
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i wymieszać. Do mleka dodać cukier, drożdże, dokładnie wymieszać i całość wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, łyżkę oleju i zarobić ciasto. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, w dłoniach formować cienkie placki i smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki posmarować sosem paprykowym i posypać obficie starkowanym żółtym serem.
Smacznego!
Więcej przepisów znaleźć można na www.msm-monki.pl.
Magdalena Brzęczek
Specjalista ds. PR