POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [15.09.2018, 16:07:58] • Polska

Naokoło pizzy – rodzaje, smaki i techniki przygotowania

Naokoło pizzy – rodzaje, smaki i techniki przygotowania

fot. Organizator

Jeśli należymy do grona wielkich miłośników zapiekanego w piecu wytrawnego ciasta z dodatkami, poznając różne rodzaje pizzy będziemy mogli poszerzyć swój kulinarny repertuar. Choć na co dzień posługujemy się tylko jednym, ogólnym określeniem tego wywodzącego się z kuchni włoskiej przysmaku, tak naprawdę rozróżnia się nawet kilkanaście jego odmian. Jak się okazuje, kultowa Margherita to zaledwie wierzchołek smakowej góry lodowej.

Pizza to danie, które z zasady nie może się nie udać. Nawet wtedy, kiedy dalekie jest od ideału, smakuje wyśmienicie, dzięki połączeniu najpyszniejszych składników – świeżych pomidorów, bazylii, wędlin i oczywiście sera. Słowo „pizza” liczy sobie już ponad 1000 lat. Bogata historia znajduje swoje odzwierciedlenie w mnogości receptur, które, choć zbliżone są do siebie, zapewniają zupełnie odmienne wrażenia smakowe.

Włoskie trio
Kuchnia włoska przybiera różne oblicza w zależności od regionu. Również pizza nie umyka tej zasadzie, dlatego też rozróżnić możemy trzy najważniejsze rodzaje pizzy, zawdzięczające swój smak regionalnym składnikom i tradycjom kulinarnym. Na podium znajduje się pizza napoletana wywodząca się ze słonecznego Neapolu. Do najważniejszych składników należą pomidory San Marzano, tradycyjnie uprawiane w wulkanicznej glebie u podnóża Wezuwiusza, oraz oryginalna mozzarella z mleka bawolic. Jej cechą charakterystyczną jest mocno zarumienione ciasto o chrupiących brzegach. Pizza tego typu powinna być wypiekana jedynie w opalanych drewnem piecach. Inną odmianą regionalną jest sfincione, czyli pizza sycylijska, cechująca się grubym spodem. W odróżnieniu od większości rodzajów jest ona przygotowana w prostokątnej blaszce. Nie można pominąć również wywodzącej się ze stolicy pizzy rzymskiej, którą najczęściej mamy na myśli wspominając o tym włoskim rarytasie. Cienkie, średnio wypieczone ciasto oraz szereg ulubionych składników to najbardziej kultowe oblicze pizzy, rozpropagowane na całym świecie.

Rossa o bianca
Z perspektywy składników natomiast, najważniejszym sposobem rozróżniania gatunków pizzy jest jej… kolor. To rozróżnienie w menu często wprawia w konsternację, szczególnie jeśli nie wyobrażamy sobie pizzy bez sosu pomidorowego. Pizza rossa nie skrywa większych tajemnic, ponieważ jest to najbardziej klasyczna z propozycji, bazująca na cieście z dodatkiem aromatycznego sosu ze świeżych pomidorów. Pizza bianca – „biała” – polewana jest jedynie oliwą, na której następnie układane są składniki. Najpopularniejszą jej odmianą jest quattro fromaggi. Opcjonalnie można wykorzystać jasny sos śmietanowy, który wyśmienicie smakuje z grzybami i świeżymi ziołami.

Nieznane oblicze
Na tym jednak nie koniec. Istnieją bowiem rodzaje pizzy, których na pierwszy rzut oka wcale nie zaliczylibyśmy do tego grona. Wśród osobliwych odmian najbardziej rozpoznawalna jest pizza calzone, przygotowana w formie dużego pieroga z nadzieniem. Pizza marchigiana natomiast zupełnie pizzy nie przypomina. Większość osób, całkiem słusznie, nazwałaby ją zapewne zwyczajną babką. Jest to bowiem pieczone w wysokiej formie wytrawne ciasto drożdżowe, które nadziewa się serem. Warta uwagi jest także pizza ziti, będąca ziszczeniem marzeń miłośników włoskiej pasty. Podstawowym dodatkiem w tym przypadku jest bowiem makaron przypominający kształtem penne, lecz o ściętych na prosto krańcach. A jak wygląda pizza polska? Oczywiście obfituje w dodatki, które z ojczyzną Michała Anioła mają niewiele wspólnego. I tak, polskie receptury na pizzę zawierają rodzime wędliny, ogórki kiszone oraz regionalne sery, które wyjątkowo apetycznie komponują się z chrupiącym i świeżo wypieczonym ciastem drożdżowym. – Najczęściej spotykanym w przypadku polskich odmian pizzy dodatkiem jest ser żółty, który możemy układać na cieście zarówno w plastrach, jak i po wcześniejszym utarciu. Gatunki typu holenderskiego, dzięki nieco łagodniejszej nucie smakowej, doskonale połączą się z aromatem pomidorów, szynki parmeńskiej i świeżych ziół – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.

Więcej ciekawostek kulinarnych znaleźć można na nowej stronie internetowej www.msm-monki.pl.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Posiedzenie Komisji Zdrowia i Spraw Społecznych zostało odwołane. O nowym terminie zostaną Państwo powiadomieni. Z poważaniem Grzegorz Koss Przewodniczący Komisji Zdrowia i Spraw Społecznych ■ Rok temu, 24 marca, tragiczne wydarzenie wstrząsnęło mieszkańcami: śmierć trzynastoletniego ucznia Szkoły Podstawowej nr 6 (przy ulicy Kościuszki) pozostaje zagadką, budząc pytania o bezpieczeństwo i sprawiedliwość. Trzy tygodnie przed tym nieszczęśliwym porankiem, chłopiec doświadczył przemocy ze strony kolegi z klasy na terenie dawnej "Penelopy", zdarzenie to zostało zarejestrowane przez kamery. Bójkę oglądało i nagrywało wielu uczniów. Następstwa tego zdarzenia były na tyle poważne, że matka chłopca zdecydowała się na wyjazd do Szczecina na wykonanie tomografii komputerowej głowy dziecka. Lekarz wydał zaświadczenie zwalniające 13-latka z zajęć wf. Chłopiec nadal się źle czuł. ■ Linie 5 i 5T wracają na stałą trasę "Komunikacja Autobusowa” Sp. z o.o. informuje, że od piątku 22 marca 2024 r.: · linie 5 i 5T wracają na stałą trasę w związku z otwarciem ul. Mostowej dla ruchu pojazdów samochodowych, · tymczasowa linia 5O przestanie kursować, · rozkłady jazdy dostępne będą na stronie: www.ka.swinoujscie.pl Szczegółowych informacji udziela całodobowo dyspozytor Spółki pod numerami telefonów: 91 321 45 40 lub 797 403 504. Zachęcamy pasażerów o dokonywanie zakupu biletów i karnetów: · z wykorzystaniem aplikacji GoPay, mPay; · poprzez kasowniki – biletomaty do płatności bezgotówkowych; · w wyznaczonych punktach sprzedaży biletów ■ Od teraz w nocy za dyżur aptek uważane są te pełnione przez kolejne 2 godziny zegarowe między 19:00 a 23:00. Zarządzeniem Prezydenta Miasta Świnoujście Nr 168/2024 z 11 marca 2024 roku określono, że dyżury w porze nocnej na terenie miasta w 2024 roku w godzinach 21:00 – 23:00, będą pełnione przez Aptekę „Centrum Zdrowia” przy ul. Grunwaldzka 21, zaczynając od 16 marca 2024 roku ■ Kradzież aut w Polsce w 2023 to wzrost prawie 36 proc. do poprzedniego roku ■ Premier Donald Tusk po ujawnieniu przez "Newsweeka" nieprawidłowości w Collegium Humanum zarządził przyjrzenie się dyplomom kandydatów do spółek Skarbu Państwa. Nikt z dyplomem tej uczelni nie ma szans na stanowisko. Wśród polityków i działaczy obecnej większości rządzącej zaczęło się ukrywanie związków z Collegium Humanum ■ W sobotę, 2 marca, około godziny 18:00, na ogrodach działkowych, wjazd na końcu ulicy Krzywej, doszło do brutalnego ataku na kobietę. Zdarzenie miało miejsce kilkadziesiąt metrów za świetlicą ogródków działkowych. Ofiara, która doznała obrażeń głowy oraz klatki piersiowej, została niezwłocznie przewieziona do szpitala w Świnoujściu. Niestety, mimo usilnych starań, kobieta zmarła ■ Dostaliśmy list od Mieszkańca Ognicy na temat remontu ulicy Mostowej. "Witam serdecznie Panie redaktorze. Zwracam się z prośbą o zainteresowanie remontem ulicy Mostowej. W ciągu tej drogi występuje mostek na rzece Ognica. Mostek jest w stanie agonalnym. Odpowiada za odwodnienie znajdujących się w około łąk, pastwisk. Z obserwacji wynika że firma, która wykonuje remont nie zamierza poprawić naprawić zapadnięty mostek i dzięki temu udrożnić przepływ wody. Wprost przeciwnie w wyniku zagęszczania ziemi i tłucznia betonowego przepusty pod mostkiem są coraz bardziej zagłębiane. Jeśli tak ma wyglądać remont to lepiej byłoby nie ruszać tej drogi. Proszę o zainteresowanie. Pozdrawiam. Mieszkaniec Ognicy." ■ Jarosław Siergiej nowym prezesem Zarządu Morskich Portów Szczecin i Świnoujście. Spółka Zarząd Morskich Portów Szczecin-Świnoujście jest odpowiedzialna za zarządzanie dwoma ważnymi portami w województwie zachodniopomorskim. Port w Szczecinie oraz port w Świnoujściu odgrywają kluczową rolę w obsłudze morskiego transportu towarowego ■ W środę w Bibliotece Narodowej w Warszawie ogłoszono wyniki 22. konkursu o Nagrody „Magazynu Literackiego KSIĄŻKI”. Jednym z laureatów został Jarosław Molenda i jego książka „Nienacki. Skandalista od Pana Samochodzika”, którą opublikowało Wydawnictwo Prószyński i S-ka. ■ Projekt pod wodą: Dlaczego Park Zdrojowy w Świnoujściu nie wytrzymał deszczu? Park Zdrojowy w Świnoujściu jest znanym miejscem wypoczynku i rekreacji. Obszar pomiędzy ulicami Sikorskiego a Chrobrego został zalany wodą, co stanowi znaczny problem dla terenu, który jeszcze niedawno przechodził proces rewitalizacji. Ostatni, trzeci etap renowacji miał na celu odnowienie i przywrócenie blasku tej zielonej przestrzeni. Jednak pomimo zapewnień o kompleksowym podejściu do projektu, dzisiaj widoczne są poważne niedociągnięcia. Brak odpowiedniego systemu odwodnienia jest najbardziej widoczny w chwili, gdy deszcz pada; nie muszą to być ulewy, aby teren parku zamienił się w rozlewisko ■ W ostatni weekend (3,4 luty) zespoły ratownictwa medycznego udzielały pomocy 18 razy. Były to wezwania do zaburzeń i problemów kardiologicznych, zasłabnięć, duszności, infekcji, krwawienia z przewodu pokarmowego, udaru, jednego zdarzenia drogowego i złego samopoczucia ■