POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [02.11.2018, 21:59:36] • Polska

Problem nadpodaży jabłek i ograniczonych rynków zbytu dyskutowany w Senacie

W czasie posiedzenia senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi poświęconego przetwórstwu owoców, uczestnicy podjęli najważniejsze tematy związane z aktualną sytuacją na rynku:

konsekwencje tegorocznej nadpodaży jabłek, konkurencja dla polskiego soku zagęszczonego w Europie, łańcuch zależności na rynku owocowo-warzywnym, propozycje działań w celu utrzymania wysokiej pozycji polskiego przetwórstwa na świecie, perspektywy dla krajowego rynku owoców i soków.

29 października 2018 r. o godz. 11.00 odbyło się posiedzenie Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi z udziałem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Było ono częściowo poświęcone uwarunkowaniom i perspektywom dla polskiej branży przetwórczej owoców i warzyw, ze szczególnym uwzględnieniem rynku jabłek. Przewodniczący komisji, Jerzy Chróścikowski, do dyskusji nad aktualnymi problemami na rynku owoców zaprosił Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przedstawicieli samorządów lokalnych, sadowników, przetwórców, jak też przedstawicieli środowiska naukowego.

Dyskusja o polskim przetwórstwie na posiedzeniu komisji nie odbyła się przypadkowo. Trwa właśnie sezon na jabłka, które w bieżącym roku obrodziły wyjątkowo obficie. Dobre zbiory (szacunkowo 4,5 – 5 mln ton w 2018 r.), a tym samym rekordowa jak na polski rynek nadpodaż, przyniosła liczne problemy. W wyniku zwiększonej podaży oraz związanej z tym niskiej ceny skupu jabłek dla przetwórstwa, pojawił się konflikt interesów pomiędzy sadownikami i przetwórcami.

O tegorocznych zbiorach jabłek oraz ich przeznaczeniu opowiedział przed komisją senacką Tadeusz Pokrywka, prezes Krajowej Izby Gospodarczej Przemysłu Spożywczego i Opakowań. Jak podkreślił w swoim wystąpieniu, po raz pierwszy od lat polskie przetwórstwo będzie musiało przerobić o 1/3 jabłek więcej niż zazwyczaj. Tadeusz Pokrywka przedstawił również uwarunkowania rządzące rynkiem owocowym i zależności łączące jego uczestników: od producentów owoców, po finalnego konsumenta. W jego wystąpieniu pojawiło się także pytanie o skup 500 tys. ton jabłek z rynku, wspomagany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Czy rozwiązania doraźne pomogą naszemu rynkowi w dłuższej perspektywie? Czy nie jest to ostatni moment, aby skupić się na lepszym dostosowaniu wysokości i jakości produkcji jabłek do potrzeb rynku? – pytał Pokrywka.

Temat niedostosowania produkcji jabłek w Polsce do potrzeb i wielkości rynków zbytu pojawił się również w prezentacji prof. Bożeny Noseckiej, kierownik Zakładu Ekonomiki i Ogrodnictwa w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Prof. Nosecka wskazywała na duże rozdrobnienie krajowych gospodarstw sadowniczych, małą skalę współpracy producentów oraz podkreśliła rolę przetwórstwa w zagospodarowywaniu nadwyżek zbiorów oraz odsortów z jabłek deserowych, które dominują w polskich sadach.

Przedstawiwszy zebranym dokładną strukturę krajowego przetwórstwa jabłek, zaznaczyła, że ma ono wysoką pozycję na światowych rynkach (jesteśmy 1. w UE i 2. na świecie producentem soku zagęszczonego z jabłek), ale pozycję tę możemy stracić na rzecz rozwijających się dynamicznie rynków wschodnich, np. ukraińskiego i mołdawskiego.

Do przetwórstwa rozwijającego się na Ukrainie i w Mołdawii nawiązał również Julian Pawlak, prezes Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków, zrzeszającego 70 proc. polskich firm przetwórczych. Jak oszacował, w 2018 roku oba te kraje wyprodukują łącznie ok. 210 tys. ton soku zagęszczonego z jabłek.

Polska produkcja tego soku wynosi przeciętnie 300 tys. ton, a tegoroczna, z racji na nadprodukcję, szacowana jest nawet na 400 tys. ton. Kraje, które są w stanie tanio wytworzyć połowę polskiego wolumenu, stanowią dla naszego przetwórstwa poważne i realne zagrożenie – podkreślał Julian Pawlak. Mogą wkrótce zalać Europę tańszymi przetworami z jabłek i w konsekwencji doprowadzić do upadku połowy polskiego przetwórstwa, a co za tym idzie, także sadownictwa. To scenariusz realny, zwłaszcza, że przetwórcy mierzą się ostatnio z licznym obciążeniami: wzrostem kosztów produkcji (gaz, energia elektryczna, koszty transportu i koszty pracy), spadkiem spożycia soków w Europie, niedostosowaniem rodzaju jabłek (jabłka deserowe, zamiast sokowych o wyższej kwasowości) i wielkości produkcji owoców do możliwości zbytu soku zagęszczonego.

Julian Pawlak w swojej wypowiedzi skomentował rozwiązanie, które polski rząd proponuje dla rynku owoców, w odpowiedzi na tegoroczną sytuację, czyli wprowadzenie umowy kontraktacyjnej na skup owoców. Większość liczących się krajów unijnych zrezygnowało z takiej regulacji własnych rynków – podkreślił. Dlatego też, zamiast odgórnie regulować rynek, warto skupić się na podnoszeniu jakości i bezpieczeństwa naszych owoców, specjalizacji produkcji, łączeniu się producentów w grupy sprzedażowe, umacnianiu obecnych i poszukiwaniu nowych rynków zbytu oraz skutecznej promocji polskich produktów owocowych w kraju i za granicą.

Prof. dr hab. Małgorzata Korbin, dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, szczegółowo przedstawiła kwestię jakości produktu wyjściowego, także w zakresie nieprawidłowości w stosowaniu środków ochrony roślin, które eliminują ten produkt z rynku jabłka deserowego, a także wykorzystania w przetwórstwie. Profesor Korbin wykazała również potencjał produkcyjny innych polskich owoców, a także warzyw, które mogą stać się alternatywą dla dzisiejszej produkcji jabłek.


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-1 z 1

Gość • Środa [07.11.2018, 16:49:45] • [IP: 87.58.166.**]

to wina naszego(?) rzadu! popsuli nam rynek zbytu u ruskich to niech teraz nasz najswietszy syn bozy sojusznik z ameryki co demokracje bombami wprowadza teraz niech to skupuje!

Oglądasz 1-1 z 1
■ Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Szczecinie Inspektorat w Świnoujściu poszukuje kandydata do pracy. Wymagane wykształcenie: średnie. Miejsce pracy: ZUS Inspektorat w Świnoujściu ul. Piastowska 63. Więcej informacji na stronie: www.zus.pl lub w sekretariacie pod nr telefonu 91-382-38-00 ■
■ Następna bomba na dnie Zalewu Szczecińskiego. Płetwonurkowie przerpowadzą ekspertyzę. Czekamy na więcej informacji ■ Uwaga. Przerwa w dostawie wody. Zakład Wodociągów i Kanalizacji w Świnoujściu informuje, że we wtorek 23 lipca 2019r. w godz. 8-14 nastąpi przerwa w dostawie wody przy ulicach: • Wojska Polskiego ; 8A-8E; 10A-10B;12A-12B; 14(hotel Hampton by Hilton);16A-16G;18A-18D • 11 Listopada:2A-2F;3A-3E; 5(LIDL);12A-12B; 14A-14C; • Osiedle Przylesie; Osiedle Dębina • Chełmońskiego: Osiedle PLATAN ■ Po zmroku, kiedy ruch samochodowy w mieście nie jest już tak natężony, na ulice wyjeżdżają domorośli rajdowcy. Niespełnieni za dnia, wieczorami urządzają sobie wyścigi, często jadąc dwoma równoległymi pasami. Mieszkaniec, który napisał do redakcji iswinoujscie.pl, zastanawia się, gdzie w tym czasie są policjanci? ■ Nie uwierzycie. W Świnoujściu za korzystanie z toalety w jednym z lokali gastronomicznych można zapłacić nawet 20 złotych! Takie rzeczy tylko u nas! Świnoujście restauracja Azjan. Szok! – pisze nasz Czytelnik – Czy jego właściciele mają dość ludzi z zewnątrz i to taki straszak? Kiedyś przeżywaliśmy w Międzyzdrojach 5 złotych za kibelek w jakieś kawiarni, gdzie wszystko było na biało, ściany, fotele, stoły taki exclusive, a tu takie cacko 20 złotych toaleta – nie może wyjść z podziwu nasz Czytelnik ■ W niedzielny poranek Świnoujście wstrzymało oddech. Stanęły promy, ewakuowano mieszkańców przybrzeżnych domów, nawet pracownicy biura mariny-portu jachtowego musieli opuścić swoje miejsce pracy gdy 700 kilogramowy niewybuch przepływał 8.45 przez centrum miasta ■ Żegluga Świnoujska informuje, że do 31 sierpnia 2019 r. ogólnodostępna przeprawa promowa „Centrum” (popularne „Karsibory”) będzie czynna przez całą dobę siedem dni w tygodniu. Jednocześnie przypomina, że do 20 września 2019 r. przeprawę będą obsługiwały trzy promy ■