POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [09.07.2019, 13:12:42] • Polska

Jeszcze więcej smaku – sekrety karmelizacji i rumienienia

Jeszcze więcej smaku – sekrety karmelizacji i rumienienia

fot. Organizator

Złocisty kolor, słodki, delikatnie śmietankowy smak i wyjątkowy aromat – któż potrafi oprzeć się karmelowym słodkościom? Karmel świetnie sprawdza się jako element dekoracji i składnik deserów, ale również jako nietypowy dodatek do wytrawnych dań. Karmelizować lub rumienić można też np. warzywa – dzięki temu nie tylko apetycznie prezentują się na talerzu, ale też nabierają więcej walorów smakowych. W czym tkwi sekret obu tych technik kulinarnych?

Karmelizacja to proces poddawania cukru działaniu wysokiej temperatury, co powoduje całkowite odparowanie wody, a cukier nabiera charakterystycznego, złoto-brązowego koloru i płynnej struktury. Cukier znajduje się w większości produktów spożywczych, dlatego proces karmelizacji możemy zaobserwować choćby przy smażeniu mięsa, warzyw czy pieczeniu chleba. Uzyskanie prawdziwego karmelu czy rumienienie warzyw do konkretnych potraw jest już nieco bardziej skomplikowane. Cały proces może ułatwić gotowanie z ustawieniami krok po kroku, przy pomocy odpowiedniego urządzenia, takiego jak Thermomix®, który w najnowszej wersji – Thermomix® TM6 wyposażony został w funkcje umożliwiające bezpieczne przygotowanie karmelu bez większego wysiłku!

Karmelowa rozkosz
Ciągnące się krówki, karmelowy budyń, batoniki toffi – to tyko niektóre z deserowych propozycji, w których pierwsze skrzypce gra karmel. Jego samodzielne przygotowanie to wyższa szkoła jazdy! Możemy po prostu podgrzewać cukier na suchej patelni o grubym dnie, ale wówczas konieczne jest pilnowanie i systematyczne mieszanie, aby cukier się nie spalił. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie 1-2 łyżek wody, co zwiększa kontrolę nad przygotowaniem karmelu. Cały proces można sobie jednak jeszcze bardziej ułatwić dzięki urządzeniu Thermomix® TM6. Najnowsza wersja urządzenia wyposażona została w funkcję Wysokich Temperatur, która wykorzystywana jest właśnie w przepisach na desery z karmelem. Gotując z ustawieniami nie musimy martwić się czy przygotowujemy karmel w odpowiedniej temperaturze, w dodatku unikniemy ryzyka przypalenia, a dodatkowo funkcja Mycia Wstępnego zdecydowanie ułatwi umycie naczynia po zakończonej pracy, co przy karmelizowaniu na tradycyjnej patelni bywa uciążliwe. W ten sposób w mgnieniu oka przygotujemy np. domowe lizaki, orzeszki w karmelu, lody z solonym karmelem, a dodając śmietankę i masło – sos karmelowy, który sprawdzi się jako dodatek do ciast czy nawet wytrawnych dań z mięsem. Ciekawą propozycją jest też plaster miodu. Chrupiąca, miodowa tafla o strukturze bąbelkowej czekolady to świetny pomysł na szybką przekąskę lub nietypową dekorację deserów.

Z rumieńcem im do twarzy
Warzywa to także świetna baza do karmelizacji i rumienienia, bo odznaczają się wysoką zawartością cukrów. Skarmelizowane na bazie masła, cukru trzcinowego i octu balsamicznego warzywa, takie jak ziemniaki, fenkuł, marchew czy pietruszka będą niezwykle apetycznym zwieńczeniem letniego obiadu. Z kolei, uprzednio zrumienione warzywa cebulowe, takie jak czosnek, por czy cebula nadadzą prawdziwej esencji wywarom, wzbogacą smak każdej zupy, będą też świetnym dodatkiem do burgerów. Podobnie, jak w przypadku karmelizacji, w procesie rumienienia równie ważna jest precyzja – odpowiednie ustawienie czasu i temperatury w stosunku do ilości i rodzaju składników. Szczegółowe wskazówki dotyczące rumienienia warzyw cebulowych w zależności od pożądanego stopnia zrumienienia, znajdziemy w nowej kolekcji przepisów na Thermomix® „Więcej smaku. Rumienienie warzyw”, dostępnej na platformie Cookidoo®.

Jeszcze więcej smaku – sekrety karmelizacji i rumienienia

fot. Organizator

PLASTER MIODU

SKŁADNIKI
· 1-2 łyżeczki sody oczyszczonej
· 300 g cukru lub 300 g brązowego cukru
· 80 g wody
· 20 g miodu, płynnego lub 20 g syropu złocistego
· 1000 g wody, do Mycia Wstępnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Aby uzyskać najlepszy rezultat przy użyciu funkcji Wysokich Temperatur, użyte składniki muszą dokładnie odpowiadać podanej ilości i opisowi. Rozpoczęcie gotowania powinno nastąpić natychmiast po wsypaniu cukru do naczynia miksującego.
2 Formę (17 x 17 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić na powierzchnię odporną na wysokie temperatury.
3 Przygotować 1-2 łyżeczki sody, odłożyć do momentu, aż tryb karmelizacji zakończy pracę. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać 80 g wody i miód, uruchomić bez założonej miarki Karmelizowanie.
4 Natychmiast po zakończeniu karmelizacji dodać sodę, posypując nią przestrzeń wokół noży. Całość szybko wymieszać za pomocą kopystki, do momentu aż masa karmelowa zacznie się pienić. Przełożyć natychmiast do przygotowanej wcześniej formy. Czynność tę wykonywać z zachowaniem szczególnej ostrożności, ponieważ masa karmelowa jest bardzo gorąca. Za pomocą kopystki natychmiast zgarnąć pozostałości masy karmelowej z krawędzi naczynia miksującego, aby pokrywa naczynia miksującego mogła zostać bezpiecznie zamknięta w trybie Mycia Wstępnego.
5 Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, uruchomić Mycie Wstępne.
6 Formę z masą karmelową pozostawić do całkowitego ostudzenia i stwardnienia masy, następnie połamać masę karmelową na kawałki i przełożyć do hermetycznego pojemnika.
7 Plaster miodu przechowywać w temperaturze pokojowej lub wykorzystać do dekoracji innych deserów.

Magdalena Kosińska
Senior PR & Influencer Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Bardzo ważne spotkanie: Koncepcja zarządzania ruchem. W środę 13 listopada 2019 r. w sali teatralnej MDK przy ulicy Matejki zaprezentowana zostanie „Koncepcja systemu zarządzania ruchem w Świnoujściu. Wyzwania miasta Świnoujście w perspektywie uruchomienia tunelu pod Świną”. Początek o godzinie 16.00. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych ■ Niepokojący wpis o sytuacji w świnoujskiej komendzie Państwowej Straży Pożarnej zamieszczono na Facebooku. Są konflikty, braki kadrowe, opóźnienia w wypłacie wynagrodzeń, pluskwy i zachowania „podchodzące pod mobbing" – czytamy w poście ■ Wracamy do tematu znaleziska w Kanale Piastowskim. Wbrew wcześniejszym twierdzeniom, wygląda na to, że coś większego jest jednak na dnie. Podobno znaleziono zatopioną barkę, całą wypełnioną amunicją zaraz przy "grzybku" obok przystani Karsibór po stronie Świnoujścia, a promy i statki dalej pływają jakby nigdy nic – pisał niedawno nasz Czytelnik. - Fajnie jakbyście potwierdzili te informacje ■ 15 radnych poparło sprzeciw, a tylko trzech wstrzymało się od głosu. W czasie nadzwyczajnej sesji Rady Miasta Świnoujścia, 7 listopada Rada Miasta podjęła uchwałę dot. oświadczenia w sprawie lokalizacji inwestycji związanej z wydobyciem ropy naftowej i gazu ziemnego ■ Prezydent wycofuje się z ulg dla przedsiębiorców. Wiele emocji społecznych wzbudziły nasze informacje o ulgach udzielanych przez Prezydenta Miasta Janusza Żmurkiewicza niektórym lokalnym przedsiębiorcom. Przypomnijmy więc, że w latach 2007 - 2019 (do miesiąca IV) Prezydent Miasta udzielił ulg różnym firmom na kwotę 8.596.726,23 zł ■ Po 42 latach stacjonowania wojsk sowieckich na wyspie Uznam, w Świnoujściu pozostały smutne zagubione psy. Porzucone zwierzęta były w szoku. Ich przyjaciele nagle zniknęli. Nikt już nie mówił po rosyjsku ■ Zakończyła się przebudowa ul. Szmaragdowej w Przytorze-Łunowie, a wraz z finalizacją tego zadania wprowadzona została nowa organizacja ruchu. Kierowcy: uwaga na znaki, bo ulica jest jednokierunkowa, podobnie, jak fragment ul. Zalewowej ■ Nietypowy problem mieli świnoujscy policjanci. Kajdanki, które nałożyli zatrzymanemu mężczyźnie odmówiły posłuszeństwa i nie chciały się otworzyć. Policjanci na pomoc wezwali strażaków, którzy przecięli kajdanki za pomocą szlifierki kątowej (fleks) ■ Zmiana terminu wystawy w Muzeum Rybołówstwa Morskiego. Informujemy, że planowana w Muzeum Rybołówstwa Morskiego, na najbliższy piątek, 25 października, wystawa: „Świnoujście w przedwojennej grafice” z przyczyn niezależnych od organizatora została przeniesiona na 7 listopada 2019 r, na godz. 18.00 ■ 16 głosami „za” Rada Miasta zdecydowała o podwyżce wysokości stawek podatku od nieruchomości ■ Podatek od nieruchomości w nowym roku: w planach „górne stawki maksymalne”. W czwartek radni podejmą uchwałę o wysokości stawek podatku od nieruchomości. Z projektu uchwały wynika, że będzie zdrożej. Chyba, że ktoś ma komórkę, chlew lub kurnik i nie prowadzi w niej działalności gospodarczej ■ Szpital Miejski im. Jana Garduły w Świnoujściu sp. z o. o informuje, iż rozpoczął prace modernizacyjne i remontowe pracowni RTG w budynku przy ulicy Mieszka I 7. Finansowanie działań inwestycyjnych odbywa się w ramach Budżetu Obywatelskiego na rok 2019 ■ Z uwagi na brak na krajowym rynku szczepionek przeciwko grypie Szpital Miejski im. Jana Garduły w Świnoujściu sp. z o.o. informuje, że w dniach od 17.10.2019r. do 28.10.2019r. zawiesza akcję szczepień przeciwko grypie dla mieszkańców miasta w wieku powyżej 60 roku życia ■ Agatowska i Kochan wygrały w Świnoujściu ■ Mężczyzna na wózku inwalidzkim, zaopatrzony w butelkę z łatwopalnym materiałem i zapalniczkę, został zatrzymany przez policję przed jednym z lokali gastronomicznych w Świnoujściu. Mogło dojść do tragedii ■ W czwartkowy wieczór tuż przy Kościele Chrystusa Króla rozegrała się dramatyczna walka o życie mężczyzny. Po godzinie 19:00 pod kościele zatrzymały się dwie karetki pogotowia oraz dwa wozy strażackie. Ratownicy zaczęli reanimować 67-latka, u którego nastąpiło zatrzymanie krążenia. Niestety, ponad 40-minutowa akcja reanimacyjna nie przywróciła czynności życiowych ■ Ponad 1,5 mln zł wynosi łączna kwota kar, jakie miasto naliczyło wykonawcy Promenady Zdrowia za niedotrzymanie terminu wykonania inwestycji ■