POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [08.09.2019, 16:43:49] • Polska

Południowoamerykańskie uzupełnienie codziennej diety

Południowoamerykańskie uzupełnienie codziennej diety

fot. Organizator

Dzięki sukcesywnie zwiększającej się dostępności produktów z najdalszych zakątków świata, już dziś możemy urozmaicić nasze posiłki nietypowymi składnikami. Uprawiane od blisko 5 tysięcy lat rośliny przeżywają obecnie swój renesans, a coraz więcej osób odkrywa ich prozdrowotne działanie. Zapraszamy na kulinarną podróż, w której odkryjemy sekrety quinoi oraz nasion chia.

Co łączy dwa gatunki, pozornie nie mających ze sobą nic wspólnego roślin? Wszystkie wywodzą się z Ameryki Południowej i były podstawowymi składnikami diety Azteków i Inków, którzy niezwykle cenili ich wyjątkowe właściwości, które obecnie odkrywamy na nowo.
Bogactwo składników odżywczych z And
Quinoa (inaczej komosa ryżowa) stanowiła dla historycznych mieszkańców państw Ameryki Południowej jedno z podstawowych źródeł węglowodanów. Komosa dla Inków była roślina idealną – bogatą w składniki odżywcze oraz łatwą w uprawie, co było szczególnie ważne ze względu na trudne warunki klimatyczne oraz górzysty teren. Komosa była na tyle istotnym składnikiem diety, że zyskała wśród Inków miano świętego zboża, czy też matki zbóż. Jednak mimo podobieństw, komosa nie jest zbożem, choć może stanowić dla niego doskonałą alternatywę. Dostarcza znaczne ilości dobrze przyswajalnego białka, błonnika (nawet dwa razy więcej niż zboża) i kwasów omega 3, a także licznych witamin i minerałów. Podstawową różnicą pomiędzy quinoą a zbożami, która może okazać się ważna dla osób chorujących na celiakię jest to, że nie zawiera glutenu.
– Komosa doskonale sprawdzi się jako zamiennik dla ryżu, kasz, makaronów oraz ziemniaków. Quinoa posiada neutralny smak, który nie zdominuje dań, dlatego świetnie komponuje się zarówno z mięsem, jak i lekkimi sałatkami, a nawet deserami. – mówi Lucyna Wysocka, ekspert ds. jakości marki Britta.
Siła tkwi w nasionach
Niepozorne nasiona szałwii argentyńskiej, które powszechnie znane są jako chia zdobywają coraz większą popularność wśród fanów zdrowej żywności, sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia. Jednak ich właściwości, szczególnie pomocne w walce ze stanami zapalnymi, odkryli już Aztekowie, którzy nazywali je „pokarmem biegaczy”. Nasiona chia cechują się ponadto wysoką zawartością białka oraz wapnia. Ich zastosowanie w kuchni jest niezwykle szerokie.

Południowoamerykańskie uzupełnienie codziennej diety

fot. Organizator

– Dzięki właściwościom pęcznienia (podobnie jak siemię lniane), chia doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów na bazie jogurtów, a także w koktajlach i wypiekach. Zmielone nasiona sprawdzą się natomiast jako zagęszczacz do zup oraz sosów. – zaznacza ekspert marki Britta. Powinniśmy jednak pamiętać, że maksymalne dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 15 g. – dodaje Lucyna Wysocka.

Południowoamerykańskie uzupełnienie codziennej diety

fot. Organizator

Duża ilość błonnika występującego w nasionach wspomaga pracę układu pokarmowego, a obecne kwasy omega 3 pozytywnie wpływają na pamięć oraz koncentrację. Do włączenia ich do naszej codziennej diety powinna przekonać nas również prostota ich przygotowania. Nie wymagają żadnych dodatkowych czynności, a szerokie zastosowanie nasion chia pozwoli łączyć je z dowolnymi składnikami.

Łukasz Nocuń


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Dn. 24.08.2019 (sobota) przed godz. 19:00 na przejściu dla pieszych (skrzyżowanie ulic Wojaka Polskiego i Bałtyckiej) przeprowadzałąm rower. Przewróciłąm się i złamałam rękę. Świadków tego zdarzenia proszę o kontakt tel. 694930076 ■
■ Postępowanie prokuratury będzie tu miało kilka płaszczyzn. Bezpośrednią przyczynę śmierci dwójki nastolatków będą badać biegli sądowi. Poza tym prokuratura wszczęła postępowanie w kierunku przyczyn wypadku drogowego w ruchu lądowym ze skutkiem śmiertelnym. Prowadzone są również czynności związane z przesłuchaniem w charakterze świadków osób, które mogą posiadać jakąkolwiek wiedzę na temat okoliczności tego zdarzenia ■ Trwające prace poszukiwawcze nie przynosiły efektu. Dopiero zaangażowanie się prywatnej firmy zajmującej się pracami nurkowymi pozwoliło odnaleźć w Kanale Piastowskim ciała nastolatków. Na pomoc było jednak za późno. Oboje byli pod wodą około 2 godzin. Dwie godziny później, w akcję poszukiwawczą zaangażowała się prywatna firma pracepodwodne.com, która sprawdza grunt pogłębianego przez Urząd Morski w Szczecinie toru wodnego. Na Kanale pojawił się ich statek do badania dna. O godz. 20.08 pod wodę zszedł jej płetwonurek. Około pół godziny później w wodzie znaleziono dwa ciała ■ Mieszkanka przestrzega: Ktoś znęca się nad kotami! Do redakcji zwróciła się Mieszkanka Świnoujścia, która przestrzega właścicieli, bądź osoby dokarmiające koty działkowe. W liście możemy przeczytać jakich okrucieństw się ktoś dopuścił wobec tych niewinnych zwierząt ■ Radni podzieleni w sprawie sytuacji w PEC-u. Opozycja domaga się szczegółowych wyjaśnień, stronnicy prezydenta popierają jego stanowisko o koniecznym postępowaniu sądowym. W obronie zwalnianego z pracy związkowca NSZZ "Solidarność" będzie dziś demonstrować przed zakładem, na ulicach i przed Urzędem Miasta ■ Kontrowersje wokół dopuszczenia do głosu przedstawiciela "Solidarności" na sesji Rady Miasta.Po jego wystąpieniu obrady przerwano w celu spotkania przewodniczących klubów radnych z prezydium rady ■ Przewodniczący NSZZ "Solidarność" Pomorza Zachodniego do radnych Świnoujścia: "Prezes PEC-u w Świnoujściu, zwalniając przewodniczącego zakładowej "Solidarnosci" złamała kodeks pracy oraz ustawę o związkach zawodowych ■