POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [21.10.2019, 14:39:24] • Polska

Sezon na grzyby z Lubellą

Sezon na grzyby z Lubellą

fot. Organizator

Sezon na grzyby w pełni. Polskie lasy obfitują w borowiki, kurki i podgrzybki, a sympatyków grzybobrania nie brakuje. Nic dziwnego – szukanie ich w lesie to sama przyjemność, a grzyby są naprawdę pyszne i nadają potrawom niepowtarzalny smak. Do tego stwarzają wachlarz możliwości, bo przyrządzać je można na nieskończenie wiele sposobów. Póki sezon w pełni, przedstawiamy inspirujące przepisy na dania z grzybami i makaronem Lubella!

Dla prawdziwych smakoszy
Fani leśnych grzybów mają tylko kilka okazji w roku na ich zbieranie. A teraz, jesienią, jest ich prawdziwy wysyp. Smakosze doceniają ich intensywny smak i zapach, którego nie da się niczym zastąpić. Jak żaden inny składnik nadają potrawom charakteru. Można je przygotować na wiele sposobów – smażyć, dusić, marynować, zapiekać, ususzyć, a nawet ukisić.

Grzyby do wszystkiego
Grzyby stanowią tradycyjny polski przysmak: pojawiają się w zupach, sosach do mięs, jako nadzienie do pierogów, czy pieczeni. Chętnie wykorzystujemy je również w szybkich przekąskach: w zapiekankach, pasztecikach, a nawet solo – w wersji podsmażonej i doprawionej na przykład tymiankiem. Od zawsze są nieodzownym składnikiem na naszych talerzach podczas jesiennych obiadów. Ale to z makaronem potrafią stworzyć duet idealny!

Wspólny czas z bliskimi
Tyle samo radości, co jedzenie grzybów – sprawia ich zbieranie. To idealny sposób na spędzenie pięknego, jesiennego przedpołudnia. Wyprawa do lasu z koszami może być zabawą dla całej rodziny,  a dla dzieci okazją do poznania pod kontrolą dorosłych wielu ich odmian. Wspólne gotowanie z własnoręcznie znalezionych składników to duża satysfakcja, a przygotowanie potraw ze świeżych grzybów jest bardzo proste. Wystarczy połączyć je z ulubionym makaronem

Lubella i gotowe!
Warto więc wykorzystać bogaty sezon grzybowy i poeksperymentować w kuchni. A dla poszukujących inspiracji mamy 2 pyszne dania z grzybami i makaronem Lubella!

PRZEPISY NA PYSZNE DANIA Z GRZYBÓW!

MAKARON A LA CARBONARA Z GRZYBAMI I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
5-6 porcji

Składniki:

Makaron Lubella Gniazda Wstążki
300 g grzybów leśnych (np. podgrzybków)
300 g fasolki szparagowej
250 ml śmietanki 30%
50 g parmezanu
3 żółtka
150 ml wina białego wytrawnego lub bulionu
2 łyżki oleju
1 szalotka
gałka muszkatołowa
świeży tymianek
sól, biały pieprz

Wykonanie:

1. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Szalotkę obierz i pokrój w kostkę.
2. Rozgrzej olej, dodaj grzyby i smaż je 3–4 minuty często mieszając.
3. Dodaj szalotkę i całość smaż 2 minuty, do zeszklenia cebuli.
4. Wlej na patelnię wino, po 2 minutach dodaj żółtka wymieszane ze śmietaną. Zmniejsz ogień. Dodaj parmezan i całość mieszaj aż do powstania gęstego sosu.
5. Dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
6. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.
7. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, tymiankiem oraz ugotowaną fasolką szparagową.

JESIENNA PATELNIA. MAKARON Z LEŚNYMI GRZYBAMI, DYNIĄ I SEREM LAZUR
5-6 porcji

Składniki:

Makaron Lubella Pióra
1/2 średniej dyni
400 g grzybów leśnych (ew. boczniaków)
150 g sera pleśniowego typu blue
5 szalotek
świeża natka pietruszki
cząber
4 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz

Wykonanie:

1. Grzyby oczyść i pokrój na ćwiartki lub grube paski (nie drobno!). Dynię wydrąż z pestek, nie obieraj ze skórki, pokrój w grubszą kostkę. Szalotkę obierz i pokrój w większe kawałki.
2. Rozgrzej olej na patelni, dodaj dynię i smaż ją przez około 5 minut, mieszając.
3. Dodaj do dyni grzyby i smaż je kolejne 5 minut, mieszając.
4. Dodaj szalotkę i całość smaż jeszcze 2–3 minuty.
5. Dodaj masło, dopraw do smaku.
6. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.
7. Podawaj posypane pokruszonym serem oraz ziołami.

OPIS PRODUKTU:

Makaron Lubella Gniazda Wstążki – za sprawą wysokiej jakości pszenicy i specjalnemu procesowi mielenia ma unikalny smak i właściwości: po ugotowaniu nie skleja się, ma odpowiednią twardość i sprężystość.

Makaron Lubella Pióra – to jeden z najbardziej popularnych kształtów makaronów. Jego uniwersalność sprawia, że nadaje się do wielu potraw. Powstał z wysokiej jakości pszenicy, a dzięki specjalnemu procesowi mielenia, jest odpowiednio twardy, a jednocześnie doskonale sprężysty. Po ugotowaniu nie skleja się, zachowując swój piękny kolor i naturalny zapach.

Katarzyna Dreher
Specjalista ds. komunikacji


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ 13.07.2020 - Świnoujście – 3 osoby (młoda kobieta, mężczyzna w średnim wieku, dziecko) ■ 13.07.2020 - Świnoujście – 3 osoby (młoda kobieta, mężczyzna w średnim wieku, dziecko) ■ 13.07.2020 - Świnoujście – 3 osoby (młoda kobieta, mężczyzna w średnim wieku, dziecko)
■ Świnoujście - TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz 15 915 głosów - 65,92% DUDA Andrzej Sebastian 8 229 głosów - 34,08% ■ Kolejnych 5 przypadków zakażenia wirusem SARS-CoV-2 w Świnoujściu ■ Stop prywatyzacji! Co ze stocznią w Świnoujściu? Dzisiaj 10 lipca 2020 godz. 16:00 Rondo w Łunowie, Świnoujście ■ Świnoujście – młoda kobieta zakażona wirusem SARS-CoV-2. Stan na godz: 10:00 ■ „Komunikacja Autobusowa” Sp. z o.o. w okresie od 01 lipca do 30 sierpnia zachęca mieszkańców oraz osoby odwiedzające Świnoujście do korzystania z wakacyjnej linii nr 1 do Latarni Morskiej i Fortu Gerharda ■ Lekarze, służby sanitarne, minister przypominają; w sklepach wciąż obowiązują maseczki !!! ■ Zalany serwer - w szpitalu miejskim. Serwer obsługujący komputery do badań w Szpitalu Miejskim im. Jana Garduły został zalany. Stanęła praca? Awaria wydarzyła się w środę: zalaniu uległ główny serwer odpowiedzialny za komunikację wydawania zleceń na badania, dostęp do bazy danych. Sytuacja jest patowa ■