POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [17.01.2020, 08:42:27] • Polska

Zimowe comfort food, czyli zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem, kiełbasą i ziołami

Zimowe comfort food, czyli zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem, kiełbasą i ziołami

fot. Organizator

Zastanawiasz się jak poprawić sobie nastrój w krótkie zimowe dni? Przygotuj swoją ulubioną potrawę – comfort food, która sprawi, że poczujesz się błogo i beztrosko. Prawdziwe comfort food to zwykle pożywne i ciepłe danie, które w prosty sposób możesz przygotować w swojej kuchni. Zazwyczaj kojarzy się ze smakami dzieciństwa i potrawami, które przyrządzała mama lub babcia. Wypróbuj nasz przepis na rozgrzewającą ziemniaczaną zapiekankę ze szpinakiem, kiełbasą i ziołami – w sam raz na chłodne dni!

Comfort food to sprawa indywidualna – w końcu każdy z nas wskaże pewnie inny przysmak jako ulubiony. I nieważne, czy będzie to danie słodkie czy wytrawne, liczy się przyjemność jedzenia i dobry nastrój. Dla jednych więc będzie to pachnące ciasto drożdżowe, a dla innych zapiekanka z serem czy talerz gorącego rosołu. Są jednak pewne smakołyki, które zyskały miano komfortowego jedzenia w danym kraju. Brytyjczycy np. uwielbiają zupę fasolową, w Japonii z kolei kochają miso, czyli gęstą pastę ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu lub jęczmienia. Natomiast w USA nikt nie wyobraża sobie domowej kuchni bez makaronu z serem. A w Polsce? U nas z pewnością takich dań można by naliczyć kilka, jak rosół, pierogi, kotlet schabowy, gulasz czy właśnie różnego rodzaju zapiekanki.

– Świetną propozycją, która z pewnością poprawi humory całej rodziny, będzie sycąca zapiekanka na bazie ziemniaków, ze szpinakiem, kiełbasą i ziołami. To dość kaloryczne danie, ale w zimie się sprawdzi – rozgrzeje nas i doda energii. Aby podkreślić smak zapiekanki warto wybrać odpowiednią kiełbasę, np. aromatyczną kiełbasę Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol, w wersji wieprzowej lub z kurczaka. Przygotowanie takiej potrawy zajmuje wprawdzie trochę czasu, ale jej smak rekompensuje wysiłek – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Jedno jest pewne, jedząc takie danie możesz zapomnieć na chwilę o liczeniu kalorii i poczuć się naprawdę błogo.
ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM I KIEŁBASĄ KURPIOWSKIE SPECJAŁY

Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 pętka kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
- 100 g mrożonego szpinaku
- 1 por
- pół kostki sera feta
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- pół szklanki bulionu warzywnego
- 2 jajka
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz, majeranek
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- natka pietruszki

Przygotowanie
Pora pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie, aż stanie się miękki. Dodać szpinak i dusić przez chwilę. Dolać bulion, doprawić warzywa solą, pieprzem i majerankiem. Kiełbasę pokroić w plasterki. Ziemniaki obierać, ugotować, a następnie przecisnąć przez praskę i wymieszać z jajkami, serem feta, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Warzywa ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, przykryć ziemniaczanym purée, a na wierzchu ułożyć plasterki kiełbasy. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. Gotową zapiekankę posypać natką pietruszki.

Smacznego!

Więcej przepisów na www.kurpiowskiespecjaly.pl/przepisy/


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ W związku z wprowadzeniem czerwonej strefy turniej VIII Mistrzostwa Świnoujścia w Scrabble zostaje odroczony ■ Zakażenia wirusem SARS-CoV-2 stan na 23.10.20 znowu 17 osób (7 kobiet w średnim wieku, 4 starsze kobiety, 4 mężczyzn w średnim wieku, 2 starszych mężczyzn) ■ Zakażenia wirusem SARS-CoV-2 stan na 22.10.20 m. Świnoujście – 17 osób (9 kobiet w średnim wieku, 1 starsza kobieta, 4 mężczyzn w średnim wieku, 3 starszych mężczyzn) ■ Urząd Miasta Świnoujście: Sześć osób aktualnie przebywa na zwolnieniu lekarskim w związku ze stwierdzeniem u nich wirusa SARS-CoV-2. Większość pracowników, którzy w ostatnich dniach przebywali na kwarantannie, po jej zakończeniu i negatywnym wyniku w kierunku obecności wirusa, wróciło już do pracy. Na kwarantannie pozostają trzy osoby - informuje Jarosław Jaz Rzecznik Prasowy Prezydenta Miasta Świnoujście z Biura Informacji i Konsultacji Społecznych ■ Promenada zmienia kolor? Po ostatnich wichurach i sztormie, promenada zmieniła wygląd. Przybrała typowo jesienne barwy. Wiatr, który łamał i wyrywał drzewa z korzeniami, znacznie przerzedził ich korony. Spadło mnóstwo liści i igieł, to normalne przy jesiennych porywach wiatru. Jednak wietrzna pogoda skończyła się w czwartek, a skutki widać do tej pory ■