POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [01.07.2020, 08:31:37] • Polska

Idealna, letnia przekąska – szparagi zawijane w plastry wędlin

Idealna, letnia przekąska – szparagi zawijane w plastry wędlin

fot. Organizator

Świeże, sezonowe warzywa to świetna baza do zrobienia szybkich i smakowitych przekąsek. Dlatego, jeśli uwielbiasz szparagi, to dobry moment, aby poeksperymentować z nowymi przepisami. Wypróbuj nasz sposób na szparagi w plastrach wędlin, które doskonale podkreślają smak tego warzywa.

Już mieszkańcy starożytnego Rzymu, Grecji i Egiptu uważali, że szparagi to prawdziwy rarytas. W Europie po raz pierwszy pojawiły się około XV wieku, we Francji – tam od razu doceniono ich smak i okrzyknięto przysmakiem królów. A to dlatego, że ich miłośnikiem był panujący wtedy Ludwik XIV. W naszym kraju są znane od XVIII wieku, ale do dziś nie zyskały takiej popularności jak w innych krajach. Dlatego warto to zmienić i przyrządzić z ich udziałem coś pysznego.

– Jeśli chcemy przygotować przekąskę, która będzie pożywna, warto pokusić się o połączenie szparagów z aromatycznymi wędlinami. W tym wypadku praktyczne będą wędliny zamknięte w niewielkich, poręcznych opakowaniach w postaci wygodnych plasterków, które ułatwiają szybkie przygotowanie pysznego dania. Porcje są niewielkie i można je zjeść w ciągu jednego, dwóch dni, nie doprowadzając do magazynowania produktów w lodówce – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.


Szparagi zawijane w plastry wędlin

Składniki:

1 opakowanie boczku w plastrach ZM Pekpol
1 opakowanie szynki gotowanej w plastrach ZM Pekpol
1 opakowanie krakowskiej drobiowej w plastrach ZM Pekpol
1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek białych szparagów
olej
sól i pieprz
cytryna

Przygotowanie:

Szparagi delikatnie obrać. Odkroić zdrewniałe końcówki. Zawinąć w wędliny dla pewności spiąć wykałaczką. Piekarnik nastawić na 180°C z funkcją grilla. Szparagi skropić olejem, doprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Umieścić na blaszce do pieczenie i podpiekać aż nabiorą koloru. Po wyciągnięciu skropić delikatnie cytryną.

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ 13.07.2020 - Świnoujście – 3 osoby (młoda kobieta, mężczyzna w średnim wieku, dziecko) ■ 13.07.2020 - Świnoujście – 3 osoby (młoda kobieta, mężczyzna w średnim wieku, dziecko) ■ 13.07.2020 - Świnoujście – 3 osoby (młoda kobieta, mężczyzna w średnim wieku, dziecko)
■ Świnoujście: TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz 15 915 głosów - 65,92%, DUDA Andrzej Sebastian 8 229 głosów - 34,08% ■ Kolejnych 5 przypadków zakażenia wirusem SARS-CoV-2 w Świnoujściu ■ Stop prywatyzacji! Co ze stocznią w Świnoujściu? Dzisiaj 10 lipca 2020 godz. 16:00 Rondo w Łunowie, Świnoujście ■ Świnoujście – młoda kobieta zakażona wirusem SARS-CoV-2. Stan na godz: 10:00 ■ „Komunikacja Autobusowa” Sp. z o.o. w okresie od 01 lipca do 30 sierpnia zachęca mieszkańców oraz osoby odwiedzające Świnoujście do korzystania z wakacyjnej linii nr 1 do Latarni Morskiej i Fortu Gerharda ■ Lekarze, służby sanitarne, minister przypominają; w sklepach wciąż obowiązują maseczki !!! ■ Zalany serwer - w szpitalu miejskim. Serwer obsługujący komputery do badań w Szpitalu Miejskim im. Jana Garduły został zalany. Stanęła praca? Awaria wydarzyła się w środę: zalaniu uległ główny serwer odpowiedzialny za komunikację wydawania zleceń na badania, dostęp do bazy danych. Sytuacja jest patowa ■