POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [02.08.2020, 11:28:11] • Polska

Sycący obiad: zapiekane parówki Paryżanki z sezonowymi warzywami

Sycący obiad: zapiekane parówki Paryżanki z sezonowymi warzywami

fot. Organizator

Lato oprócz słońca, upalnych temperatur i urlopów, dostarcza nam także dużo sezonowych warzyw. Świeże i łatwo dostępne są idealnymi składnikami na pyszne obiady. Kolorowe warzywa, jak czerwona papryka, zielona cukinia czy żółte ziemniaki sprawdzą się też w daniach dla dzieci, np. w połączeniu z pysznymi parówkami. Zobacz, jak przygotować szybki i energetyczny obiad.

Chociaż parówki zwykle kojarzą nam się z klasyczną formą podania, czyli z bułką i ketchupem, to doskonale sprawdzają się także jako danie obiadowe w formie zapiekanej. Przygotowana potrawa zapewni nie tylko odpowiednią dawkę energii, ale będzie też dobrym źródłem białka.

– Ważne, aby wybrać produkt z wysokiej jakości mięsa, pozyskiwanego od certyfikowanych krajowych dostawców (np. parówki Paryżanki ZM Pekpol wyróżnione godłem Najlepsze w Polsce, które nie zawierają glutenu). Parówki w połączeniu z warzywami będą smacznym i szybkim daniem na obiad dla całej rodziny, ale też na wieczór z przyjaciółmi – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Zapiekane parówki Paryżanki z warzywami

Składniki:

• 6 parówek Paryżanek ZM Pekpol
• 2 pomidory
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 2 bataty
• 1 cukinia
• 3 marchewki
• 2 cebule
• 4 ziemniaki
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka posiekanego rozmarynu
• 1 chili drobno posiekane
• 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
• 5 łyżek oliwy
• sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchewki i bataty obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Cukinie pokroić w 2 cm plastry. Papryki pokroić w 2 cm kostkę. Pomidory przekroić na pół. Z natki, rozmarynu, chili, czosnku i oliwy przygotować marynatę. Wszystkie składniki poza paryżankami przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać z marynatą. Doprawić całość solą i pieprzem. Zapiekać w temperaturze 180°C przez 30 minut. Do zapiekanych warzyw dodać paryżanki i całość zapiekać kolejne 15 minut.

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ PROGNOZA POGODY DLA POLSKI Ważna od 10-08-2020, godz. 7:00 do 10-08-2020, godz. 19:00 UWAGA !!! W CZASIE WAŻNOŚCI PROGNOZY PRZEWIDUJE SIĘ WYSTĄPIENIE GROŹNYCH ZJAWISK METEOROLOGICZNYCH. W drugiej części dnia, lokalnie na obszarze kraju, zwłaszcza na zachodzie i południu, możliwe są pojedyncze burze z opadami przelotnymi deszczu o wydajności do 20 mm/m2. Na zachodzie prognozowane są upały, a temperatura maksymalna osiągnie 30°C ■ Minister Edukacji Narodowej zdecydował: rok szkolny rozpocznie się tradycyjnie 1 września, a dzieci pójdą do szkoły! 1 września szkoły otworzą swoje podwoje dla uczniów, a ci spotkają się ze sobą, poznają plan lekcji. W kolejnych dniach nauka także odbywać się będzie w szkołach-poinformowało MEN ■ Nadal obowiązuje zakaz wjazdu turystów jednodniowych z innych niemieckich landów związkowych oraz z innych krajów w ogóle. Zakaz ten będzie obowiązywał na pewno do końca sierpnia ■ Bez dodatkowej dyskusji radni zaakceptowali plan ustalenia sieci projekty publicznych szkół podstawowych prowadzonych przez miasto jak i sieci szkół ponadpodstawowych i specjalnych ■ ZGM po zmianach ma przejąć siedzibę Towarzystwa Budownictwa Społecznego przy ul. Wyspiańskiego 35 c. Na zmiany związane z przekształceniem oraz ulokowaniem w nowej siedzibie władze miasta przewidują czas do końca września ■ Rada Miasta jednogłośnie podjęła uchwałę w sprawie rekompensaty dla spółki ZGM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z tytułu realizacji zadań własnych Gminy Miasto Świnoujście ■