POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [13.09.2020, 08:19:25] • Polska

Sezon na dynię czas zacząć!

Sezon na dynię czas zacząć!

fot. Organizator

Jesień tuż, tuż! A wraz z nią przychodzi sezon na jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych – dynię. Duża, mocno pomarańczowa, delikatna w smaku i niezwykle wartościowa w składniki odżywcze. Jej największą zaletą, oprócz smaku, jest uniwersalność: dynię wykorzystamy jako dodatek lub jako główny składnik dania, zarówno na słono i słodko. Przedstawiamy kilka kulinarnych inspiracji na mocno dyniowe, wczesnojesienne potrawy.

Dlaczego warto, by dynia pojawiła się w naszym jesiennym jadłospisie? Osoby będące na diecie lub preferujące lekkie dania z pewnością docenią to, że dynia zawiera dużo błonnika, ułatwiającego trawienie i jest niskokaloryczna – można zatem przygotować posiłki bez obawy o utratę linii. To także świetny „wspomagacz” przy co raz niższej temperaturze, ponieważ jest źródłem witaminy C i cynku, wspomagających odporność. Nie bez znaczenia jest także zawarta w dyni witamina A i E, wpływających na dobrą kondycję skóry. Istnieje kilka podstawowych odmian dyń jadalnych: zwyczajna, japońska hokkaido, makaronowa i piżmowa. Każdy rodzaj dyni nadaje się do nieco innych potraw, między innymi ze względu na ich strukturę, inaczej wyczuwalny smak czy sposób obróbki.

Dynia zwyczajna – olbrzymia
Zwana także polską, dynia zwyczajna potrafi osiągać duże rozmiary. To właśnie tę odmianę wykorzystujemy jako ozdoby na halloween. Charakteryzuje się grubą, soczyście pomarańczową skórką i okrągłym kształtem. Jest to najmniej esencjonalna ze wszystkich dyń, z tego względu polecana jest na dobrze doprawione zupy, kremy, sosy i przetwory.
– Z tego rodzaju dyni możemy z niej przygotować mocno pomarańczową i rozgrzewającą zupę-krem z soczewicą czerwoną oraz marchewką, doprawioną imbirem i pieprzem czarnym. Sprawdzi się także w roli pasty kanapkowej, wzbogaconej ugotowaną ciecierzycą i świeżymi ziołami: tymiankiem i oregano – mówi Lucyna Wysocka, ekspert marki Halina.
Dynia olbrzymia ma swoje szczególne miejsce w tradycyjnej kuchni ormiańskiej. Ghapama to danie, w którym główną rolę ma właśnie dynia, nadziewana ryżem basmati oraz bakaliami i symbolizuje tam dostatnie życie.

Drobna dynia hokkaido
To zdecydowanie jedna z najchętniej wybieranych dyń. Zawdzięcza to przede wszystkim szybką obróbką – dyni hokkaido nie trzeba obierać z cienkiej skórki. Wystarczy ją tylko pokroić, ponieważ skórka zmiękcza się pod wpływem wysokiej temperatury. Odmiana hokkaido jest przyjemnie słodka w smaku, można ją zatem wykorzystać do dyniowych deserów, na przykład w formie sernika, muffinek lub pieczonych pączków. Dynia hokkaido sprawdzi się także jako dodatek do mięs w postaci dyniowego puree, jako alternatywy dla ziemniaków lub w formie farszu do wegetariańskich pierogów. Sprawdzi się też jako składnik mocno kolorowej sałatki z kaszą pęczak, pomidorkami koktajlowymi, świeżym szpinakiem i fetą.

Podłużna dynia makaronowa
Jak sama nazwa wskazuje: z tej odmiany dyni zwyczajnej przygotujemy pyszne dania makaronowe, zastępując zwykły pszenny makaron miąższem z dyni. A to za sprawą formy, w jakiej występują jej włókna: cienkie i długie, po obróbce termicznej przypominają makaron do spaghetti. Stąd najpopularniejszą potrawą z tego rodzaju dyni jest warzywna wersja spaghetti, z wydrążonymi włóknami zamiast makaronu, pokrojonymi pomidorami doprawionymi bazylią i oregano oraz parmezanem. Sprawdzi się też doskonale w formie zapiekanej z mięsem mielonym i kremowym sosem śmietankowym.

Dynia-gruszka piżmowa
Jest to dynia średniej wielkości, kształtem do złudzenia przypominająca gruszkę. Posiada najmniejszą ilość pestek ze wszystkim dyń.

- Jej miąższ posiada słodkawy smak, stąd może być wykorzystywana także w daniach na słodko, szczególnie ciastach i babeczkach. Jest idealna do faszerowania, np. ryżem białym, z dodatkami: grzybami i kurczakiem, zapiekana z tartym parmezanem – zaznacza ekspert marki Halina

Ze względu na dużą ilość zwartego miąższu przyrządzimy z niej pyszne pieczone frytki, które pokochają fani słodkich frytek z batatów.

Kulinarny sezon na dynie warto wykorzystać szczególnie, jeśli chcemy zadbać o nasze zdrowie, ale też zadowolenie bliskich lub gości. Z dyni przyrządzimy niezwykle smaczne i oryginalne potrawy, ale też słodkie wypieki do kawy lub herbaty. Należy tylko pamiętać o tym, że dynia dyni nierówna i przed wejściem do sklepu trzeba zastanowić się, który rodzaj wybrać. A później przygotować ją według naszych kulinarnych gustów.

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ W związku z trwającą pandemią, obchody 81. rocznicy agresji Związku Radzieckiego na Polskę oraz Dnia Sybiraka zostaną upamiętnione poprzez złożenie kwiatów przez władze samorządowe, związki kombatanckie oraz delegacje szkół miejskich pod pomnikiem Zesłańców Sybiru – Skwer Zesłańców Sybiru (u zbiegu ulic Władysława Sikorskiego i Monte Cassino) w dniu 17 września 2020 r. o godz. 11.00. Osoby zainteresowane upamiętnieniem Święta, mogą w ciągu całego dnia składać wiązanki kwiatów i zapalać znicze. Powyższe rozwiązanie podyktowane jest zachowaniem obowiązujących środków ostrożności w ramach trwającej epidemii ■ Nie żyje „Baca” Wojciech Hawryszuk. Tworzył festiwal FAMA. Dyrektor Międzynarodowego Domu Kultury w Międzyzdrojach w latach 2002 – 2003. Społecznik, publicysta, animator kultury. Zmarł nagle, w piątek 11 września. Miał 68 lat. ■ Koronawirus w internacie Zespołu Szkół Morskich! Uczniowie na kwarantannie. W związku z potwierdzonym zakażeniem u ucznia wprowadzono zdalne nauczanie dla klasy Technikum Logistycznego (27 uczniów) do 20.09.2020r. Uczniów wraz z rodzinami objęto 10 dniową kwarantanną. W internacie w wydzielonej części budynku 10 dniową kwarantannę odbywa 12 dzieci ■ W rejonie ulic Karsiborskiej i Portowej toczą się prace związane z doprowadzeniem dróg i mediów oraz rewitalizacją terenów powojskowych pod przyszłe Centrum Usług „Mulnik”, które będzie służyć lokalnym przedsiębiorcom. 5,5 hektara powierzchni terenu powojskowego zostało oczyszczone z przedmiotów niebezpiecznych, a zdegradowane budynki rozebrane ■ Joanna Agatowska – kiedy będziemy mogli cieszyć się obniżonymi kosztami ? Obawiam się, że nigdy! Wciąż dochodzić Wam będą nowe zadania, za które płacimy wszyscy! ■ Sylwia Marszałek: „dziwi mnie, że koszt przetworzenia odpadów segregowanych jest w zaproponowanym cenniku wyższy od odpadów zmieszanych” ■ S.Marszałek – część nowej kalkulacji jest dla mnie niejasna ; zadałam pytania zarządowi liczę dziś na odpowiedź! ■ Przewodniczący zarządu CZG RXXI: „Planujemy zbudowanie w Slajsinie instalacji fotowoltaicznej o mocy 1 megawata. Zakład będzie wtedy niezależny energetycznie.” ■ Chrzanowski: „574 000 metrów sześciennych – o takiej pojemności kwaterę na odpady chcemy zbudować – powinna wystarczyć na ok. 14 lat ■ Zdaniem zarządu podwyżka cen za przyjęcie odpadów jest niezbędna! ■ Jarosław Jaz został nowym rzecznikiem prezydenta Świnoujścia - pracował w mediach Polska Press od 2013 roku. Prace rozpoczął w urzędzie miasta dzisiaj (1 września br.) ■