POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [22.11.2020, 09:34:50] • Polska

Przepis kulinarny marki Britta Kurczak Generała Tso

Przepis kulinarny marki Britta Kurczak Generała Tso

fot. Organizator

Przepis na popularne danie podawane w chińskich restauracjach w Ameryce Północnej, urozmaicone ryżem cztery kolory marki Britta, który składa się z ryżu parboiled, dzikiego oraz dwóch odmian ryżu jaśminowego.

Składniki:

2 saszetki ryżu cztery kolory (np. marki Britta)
650g piersi z kurczaka

Marynata:
1 jajko
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego
1 łyżka spirytusu
1/4 łyżeczki sody
3 łyżki skrobi kukurydzianej

Panierka:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

Glazura/sos:
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego
2 łyżki octu ryżowego
3 łyżki bulionu
4 łyżki cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki posiekanego imbiru
2 łyżki posiekanego czosnku
3 posiekane cebulki dymki

Metoda:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i trzymamy w cieple.
2. Kurczaka kroimy w 2 cm kostkę.
3. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i dodajemy do kurczaka. Kurczak powinniśmy się marynować około 2 godzin.
4. Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Składniki panierki mieszamy razem. Kurczaka smażymy partiami i osuszamy na metalowej kratce lub ręczniku kuchennym.
5. Mieszamy wszystkie składniki glazury poza cebula, czosnkiem i imbirem.
6. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy przez 1 minutę cebulę, czosnek oraz imbir i dodajemy resztę składników glazury. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy ogień i dodajemy kurczaka. Obtaczamy go w glazurze. Podajemy z ryżem

Smacznego!


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Rozpoczyna się rejestracja szczepień dla seniorów 80+. Co warto wiedzieć? W piątek (15 stycznia 2021 roku) w Szpitalu Miejskim im. Jana Garduły rozpocznie się rejestracja dla osób, które ukończyły 80 lat na szczepienia przeciw COVID-19. Od 22 stycznia ruszy rejestracja dla osób, które ukończyły 70. rok życia. Szczepienia rozpoczną się 25 stycznia. Zarejestrować można się telefonicznie szpitalu pod numerem telefonu 91 32 67 404 lub osobiście w rejestracji. Rejestracja będzie odbywać się od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 do 14.00. ■ Na przeważającym obszarze kraju prognozowana jest śliskość nawierzchni dróg spowodowana marznącą wilgocią oraz szronem - szczególnie nad ranem ■ Zmarł Tadeusz Gala: były wiceprezydent Świnoujścia, oddany miastu i jego mieszkańcom ■ Nie żyje 25 - letnia kobieta ranna w wypadku koło Dargobądza. Jej stan od początku określano jako bardzo ciężki ■