POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [24.03.2023, 09:03:43] • Polska

Blisko 40 proc. Polaków spożywa mięso 2-3 razy w tygodniu. 33 proc. jada je nawet 4-6 razy tygodniowo

Blisko 40 proc. Polaków spożywa mięso 2-3 razy w tygodniu. 33 proc. jada je nawet 4-6 razy tygodniowo

fot. Organizator

Mięso wciąż stanowi ważną pozycję w menu Polaków. Prawie czterech na dziesięciu badanych sięga po nie zazwyczaj 2-3 razy w tygodniu. Co trzecia osoba robi to nawet 4-6 razy w tym czasie. Na co dzień rodacy wybierają drób i wieprzowinę, ale ważne miejsca na liście zakupowej zajmują też ryby i owoce morza. Z kolei wołowina plasuje się wysoko w kategorii mięs jadanych od czasu do czasu. Natomiast dziczyzna i jagnięcina są rzadko wybierane przez konsumentów. Takie wnioski płyną z ogólnopolskiego badania Kantar Polska i Grupy BLIX, przeprowadzonego na próbie blisko 1,8 tys. konsumentów.

Na co dzień i okazyjnie
Mięso wciąż zajmuje istotne miejsce w diecie Polaków. Jednak widać dużą polaryzację stanowisk co do częstotliwości konsumowania go. Ci, którzy jedzą mięso często, sięgają po nie zazwyczaj 2-3 razy w tygodniu (38% badanych) albo nawet 4-6 razy w ciągu 7 dni (33% wskazań). Jest też stosunkowo nieduża grupa osób rzadko konsumujących mięso – raz w tygodniu (7%), 2-3 razy w miesiącu (3%) czy raz w miesiącu (1%).

– Spożycie mięsa w Polsce pozostaje na stosunkowo wysokim poziomie. Zdecydowana większość ankietowanych, tj. 89%, konsumuje je przynajmniej kilka razy w tygodniu.

Wyniki te są zgodne z ogólnymi trendami w Europie, gdzie jedzenie mięsa pozostaje stabilne lub nieznacznie maleje. Jednakże, co może stanowić pewne zaskoczenie, to fakt, że tylko 10% ankietowanych w ogóle nie spożywa mięsa. To pokazuje, że nadal jest ono ważnym elementem diety Polaków – komentuje Marcin Lenkiewicz, ekspert rynku retailowego z Grupy BLIX.

Te wyniki nie powinny dziwić, co podkreśla Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Ekspert dodaje, że polskie społeczeństwo jest przyzwyczajone do obecności mięsa w codziennej diecie.

Weganizm czy wegetarianizm deklaruje nie więcej niż 3-4% społeczeństwa. Wartość rynku mięsnego w Polsce szacuje się na 77 mld zł, a sektor zamienników mięsa według różnych danych waha się od 600 do 900 mln zł. Udział tego ostatniego w sprzedaży nie przekracza 1% i nic nie wskazuje na to, aby to się miało zmienić. Oczywiście, rynek ten będzie rósł, bo jest jeszcze nisza do zapełnienia, ale po dotarciu do poziomu 2-3% osiągnie szklany sufit.
– To, że ankietowani spożywają mięso w różnych ilościach i z niejednakową częstotliwością, może wskazywać na tendencję do ograniczania jego spożycia. A jednak 18% ankietowanych przyznaje się do codziennego jedzenia mięsa. To oznacza, że wciąż istnieje znaczna grupa konsumentów, dla których jest ono podstawą diety – dodaje Lenkiewicz.

Na sposób i częstotliwość jedzenia mięsa wpływają także okoliczności, w jakich częściej lub rzadziej po nie sięgamy.

W badaniu konsumenci wskazywali sytuacje, w których spożywają je najczęściej i najrzadziej (według skali, w której „1” oznacza „nigdy”, a „5” – „bardzo często”). Respondenci robią to przede wszystkim przy specjalnych okazjach (np. świątecznych) – 4,15, podczas spotkań w plenerze (np. przy grillu) – 4,06, a także w domach – 3,95. Rzadziej jedzą mięso w czasie spotkań ze znajomymi czy z rodziną – 3,84, w restauracjach – 3,61, a także w barach szybkiej obsługi – 2,90. Według prezesa Zarzeckiego, te wyniki pokazują, jak silnie zakorzenione jest mięso w naszym społeczeństwie. Jednak w restauracjach czy barach często wybieramy inne produkty, np. pizzę czy sałatki. Nie wynika to z poszukiwania potraw bezmięsnych, ale z chęci zjedzenia czegoś innego niż w domu. Często jest to także wybór spowodowany ceną.

– Taki rozkład okoliczności wskazuje, że na co dzień mięso jest obecne w diecie, jednak nie jest najważniejszą składową posiłków. Za to przy wydarzeniach, które mają charakter odświętny, jest już jej nieodłącznym elementem.

Niska częstotliwość spożywania produktów mięsnych w barach wśród smart shopperów może wiązać się z przekonaniem o słabszej jakości mięsa w takich miejscach. A wiemy, że jego jakość i zdrowy wygląd są dla tych osób ważnym aspektem – komentuje Patrycja Jedlińska z Grupy BLIX.

Drób i wieprzowina pierwszym wyborem
Respondenci wskazali też, które rodzaje mięsa spożywają najczęściej. Drób (78%) i wieprzowina (40%) zdecydowanie dominują w odpowiedziach. Ryby i owoce morza preferuje 17% badanych, wołowinę – 9%, a dziczyznę oraz cielęcinę – 1%.

– Drób jest delikatnym i mało wymagającym mięsem w przygotowaniu posiłków. Wieprzowina za to ma w Polsce wielu zwolenników również dlatego, że wyrabia się z niej bardzo dużo wędlin, kiełbas i kabanosów. Na stosunkowo niskie spożycie wołowiny może mieć wpływ jej wyższa cena, w porównaniu z drobiem czy wieprzowiną. Konsumenci, którzy dbają o zdrowy styl życia i ekologię, mogą nie wybierać jej za często ze względu na wysoką kaloryczność oraz różnego rodzaju kontrowersje związane z warunkami hodowli bydła – komentuje Jedlińska.

Marcin Lenkiewicz zwraca jednak uwagę na rozbieżności między deklaracjami badanych, a twardymi danymi. – Jeżeli chodzi o faktyczną konsumpcję, a nie deklaracje, to drób plasuje się na drugim miejscu (27-28 kg na osobę rocznie). Wieprzowina pomimo tego, że jest wolumenowo najwięcej konsumowana, to w percepcji respondentów jest na drugim miejscu. Może to być związane z mniejszą częstotliwością konsumpcji niż w przypadku drobiu – tłumaczy ekspert.

Drób (75%), wieprzowina (63%) oraz ryby i owoce morza (53%) pojawiają się na czołowych miejscach także w rankingu konsumowanych od czasu do czasu rodzajów mięsa. Stosunkowo dużo osób przyznaje, że okazjonalnie sięga po wołowinę (43 proc.). Częściej niż w odpowiedziach na pytanie o często spożywane rodzaje mięs pojawiają się inne pozycje, takie jak np. dziczyzna (8%), baranina (5%) lub jagnięcina (3%).

– Producenci mięs, takich jak wołowina, cielęcina i dziczyzna, będą musieli stosować bardziej agresywne strategie marketingowe, aby zwiększyć sprzedaż. Handel mięsem może dostosować swoją ofertę do preferencji shopperów, aby przyciągnąć bardziej zróżnicowane grupy konsumentów – uważa Marcin Lenkiewicz.

W opinii prezesa Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, wybór spożywanego mięsa zależy od jego ceny, łatwości przygotowania czy znajomości przepisów. Pozycje drobiu i wieprzowiny nie powinny więc w tym przypadku dziwić. Z kolei wołowina jest traktowana jako produkt premium. W Polsce statystycznie zjadamy jej ok. 4 kg na osobę, a ryb – ok. 12 kg. Według eksperta, jeżeli zapytamy konsumenta, jakie potrawy zna lub potrafi przyrządzić z wołowiny, to najczęściej pojawiają się 3 odpowiedzi, tj. stek, burger i ewentualnie gulasz. Wynika to z małej wiedzy na temat tego mięsa.

MondayNews Polska


komentarzy: 40, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-25 z 40

Gość • Sobota [25.03.2023, 11:38:39] • [IP: 176.221.123.***]

19:03:15] • [IP: 188.239.177.*** Prosta odpowiedź od: michę ryżu.

Gość • Sobota [25.03.2023, 10:06:59] • [IP: 37.47.154.***]

Obecne rządy PiS to bezczelna drożyzna. Minister Buda powiedział, że nie zablokują zagranicznych funduszy skupujących mieszkania w Polsce aby kapitał zagraniczny nie opuścił Polski. Czyli zdradził się że dla PiS rzeczy pierwszej potrzeby nie są rzeczami pierwszej potrzeby. Wręcz przeciwnie. PiS uderza cenami w te rzeczy. Droga żywność, ogrzewanie, mieszkania trzykrotnie droższe niż za poprzedniej władzy. Powiedział też bezczelnie, że mieszkania są budowane ale Polacy nie chcą kupować. Aroganckie i bezczelne wypowiedzi podobne jak Komorowskiego" zmień pracę weź kredyt".

Gość • Sobota [25.03.2023, 09:47:45] • [IP: 37.8.230.***]

Wolę jeść mięso niż robaki.Robaki są istotami żyjącymi i bardzo inteligentne jakby co. Jedzenie robaków może spowodować to że zgłupieję od przepełnienia inteligencją.

Gość • Sobota [25.03.2023, 09:23:52] • [IP: 2.106.93.**]

Coś, co jest normalne zaczyna dziwić? Mięso jest nam potrzebne w diecie, ale globaliści próbują narzucić swoje religie wegańsko- wegetariańskie. Naiwni, którzy je kupią, zawsze się znajdą. Podobnie jak znajdą się zwolennicy jedzenia karakanów itp.

Gość • Piątek [24.03.2023, 23:05:25] • [IP: 46.205.140.**]

Kurczak, ryba, kotlety mielone, schabowe, karkówka, bitki wieprzowe, pulpety, boczek gotowany!! Kurde kielba z Ogniska! Mięso musi być

Gość • Piątek [24.03.2023, 23:01:16] • [IP: 46.205.140.**]

Obiad bez mięsa? Rozwód się równa!!

Gość • Piątek [24.03.2023, 20:12:13] • [IP: 92.235.43.**]

Fascynujące, skoro teraz jedzeniem to czy następną razą odpowiednie czynniki umysłami rodzimych naukowców vel badaczy zajmą się analizowaniem - za przeproszeniem - wypróżniania? Bo skoro kogoś dziś obchodzi to co kto je to łatwo taka chora ciekawość może doprowadzić do istotnych odkryć o tym jak kto się wypróżnia. Może to waadze ciekawi, mnie nie ale ja jestem prostym człekiem.

Gość • Piątek [24.03.2023, 19:03:15] • [IP: 188.239.177.***]

A ja pytam PO co, robale żreć.

Gość • Piątek [24.03.2023, 18:11:07] • [IP: 37.8.215.*]

Kogo to obchodzi kto co je ! Niech sie zajma zeby bylo co jesc!! Inie okradac rolnikow i nas wszystkich ! Bo na to pracujemy !

Gość • Piątek [24.03.2023, 16:48:15] • [IP: 176.221.123.***]

15:12:11] • [IP: 89.151.36.*** Artykuł o jedzeniu a specjalista od smrodliwych onuc nadaje.

Gość • Piątek [24.03.2023, 15:12:11] • [IP: 89.151.36.***]

Gość • Piątek [24.03.2023, 10:13:27] • [IP: 31.0.176.***] Skleroza całkowita. Ale ty masz sieczkę w głowie. To twoje lewactwo i drugie lewactwo z PO chce pożerać robactwo - ruska onuco...

Gość • Piątek [24.03.2023, 15:05:14] • [IP: 89.151.36.***]

ość • Piątek [24.03.2023, 12:57:28] • [IP: 31.0.176.***] doucz się nieuku że mięso to 80 % wody niezależnie od miejsca pochodzenia. Twoi koledzy komuchy proponują w zamian robactwo. Zjedź muchę i nie jęcz - ruska onuco...

Gość • Piątek [24.03.2023, 14:57:20] • [IP: 107.127.42.**]

156 zagłada to ci unia do garka robaki są dobre na stres

Gość • Piątek [24.03.2023, 14:52:43] • [IP: 88.218.254.**]

A te paróweczki, konserwy, paszteciki to też zaliczamy do diety mięsnej??

Gość • Piątek [24.03.2023, 14:12:32] • [IP: 37.248.156.***]

Do majtek kobietom zaglądają do garów zaczynają czas potaplać się w odchodach może tam coś stwierdzą

Gość • Piątek [24.03.2023, 14:09:05] • [IP: 107.127.42.**]

39 co ma rząd do tego ze na przecenach ścinki kupujesz

Gość • Piątek [24.03.2023, 13:10:09] • [IP: 124.149.243.***]

Absolutnie zgadzam sie z 10:57:31] • [IP: 31.60.28.***] odnosnie baraniny i jagnieciny, kompletny brak, trzeba jechac do Niemiec i tam kupować, niestety.

Kuhasz szew kuhni • Piątek [24.03.2023, 13:02:57] • [IP: 37.248.160.***]

Tak tak, to na pewno wina mięsa a nie żadnej chemii w nim zawartej. A najlepsze jest smażone mięsko doprawione azotynem sodu.

Gość • Piątek [24.03.2023, 12:57:28] • [IP: 31.0.176.***]

WLUŻ TE TANIE MIENSO Z CHIN DO ZAMRAŻARKI I PONOWNIE ROZMROZIĆ 40%TO WODA. GÓWNOZJADY PIS NAWET NIE WIEDZĄ ZE MAJĄ BANKNOTY Z DATĄ PRZYDATNOŚCI DO UŻYCIA - GORZEJ NIŻ KARTKI NA MIĘSO. TANIE PAŃSTWO PIS MNIE JEŚĆ I ZACISKAĆ ZĘBY.

Gość • Piątek [24.03.2023, 12:46:52] • [IP: 185.210.39.***]

JAKI RZĄD WYBRALI TAK JEDZĄ :)

Gość • Piątek [24.03.2023, 12:41:03] • [IP: 80.152.223.***]

Ja jem codziennie mieso.

Gość • Piątek [24.03.2023, 12:40:39] • [IP: 185.210.39.**]

Kiedyś wołowinę zaliczano do najgorszych mięs. Wołowina była tańsza od wieprzowiny i ludzie nie za bardzo chcieli ją kupować. Ryby jakie były tanie.

Gość • Piątek [24.03.2023, 12:27:33] • [IP: 176.221.123.***]

Mięso w diecie człowieka jest niezbędne do prawidłowej budowy i funkcjonowania organizmu. Tylko jednostki chorobowo upośledzone nie jedzą mięsa. Odbija się to na funkcjonowaniu narządów i całego organizmu. Natura stworzyła człowieka jako drapieżnika z kłami, dlatego mięsko musi spożywać codziennie.

Gość • Piątek [24.03.2023, 12:23:52] • [IP: 84.44.204.***]

Do 122...Jedza mieso niewiadomego pochodzenia i z duzych sklepow i zyja prawie po 90 i 100 lat.To pewnie jakies niezdrowe te swinie byly?

Gość • Piątek [24.03.2023, 12:03:07] • [IP: 78.10.206.**]

Jak nie będzie mięsa tylko robaki, to będziemy żreć Ukraińców.

Oglądasz 1-25 z 40
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Dargobądz, 18 kwietnia 2024 r. - Wczesnym rankiem o godzinie 6:14 doszło do poważnego wypadku na drodze krajowej numer 3 w miejscowości Dargobądz. Z nieustalonych dotychczas przyczyn zderzyły się dwa pojazdy dostawczy i bus. W wyniku zdarzenia poszkodowane zostały osoby podróżujące tymi pojazdami ■ Joanna Agatowska Prezydentem Świnoujścia w I turze! To historyczne zwycięstwo! Oczywiście musi być potwierdzone oficjalnymi danymi z PKW ale na podstawie protokołów z 27 komisji wyborczych w Świnoujściu Joanna Agatowska w mistrzowskim stylu pokonała trzech swoich konkurentów i w I turze została prezydentem Świnoujścia! ■ Ostateczne rozliczenie tunelu nie zostało jeszcze dokonane. Nastąpi po wydaniu Świadectwa Wykonania, co spodziewane jest ok. września br. Roszczenia obu stron w związku z prowadzonymi mediacjami są objęte tajemnicą mediacji - tłumaczy Jarosław Jaz Rzecznik Prasowy Prezydenta Miasta Świnoujście ■