iswinoujscie.pl • Niedziela [23.10.2016, 09:32:03] • Polska

Zupa ze szparagów z makaronem z Szynki Dojrzewającej

Zupa ze szparagów z makaronem z Szynki Dojrzewającej

fot. Organizator

Składniki: - Szynka Dojrzewająca firmy Gzella 150g - białe szparagi (mogą być konserwowe) 1 wiązka - woda 0,75l - serek topiony kremowy 100g - masło 1 łyżka - sól, cukier, biały pieprz do smaku - sos sojowy 1 łyżeczka - śmietanka słodka 18% 100ml - śmietana kwaśna 18% 100ml

Wykonanie:

Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie (z dodatkiem szczypty cukru). Części z główką wyciągnąć, a te dolne zmiksować z wodą (w której się gotowały) i serkiem topionym. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany połączyć, zahartować, wymieszać. Wszystko razem połączyć. Na koniec dodać szparagi z główką.

Szynkę dojrzewającą pokroić jak makaron do rosołu, podsmażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia i posypać zupę.

Smacznego!

Źródło: http://mmswinoujscie.pl/artykuly/45271/