iswinoujscie.pl • Środa [30.11.2016, 16:15:59] • Polska

Domowe trufle piernikowe

Domowe trufle piernikowe

fot. Organizator

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki:

- Śmietanka 42% od OSM Piątnica 150ml
- czekolada gorzka 2 szt.
- orzechy włoskie łuskane 50g
- przyprawa piernikowa 1 płaska łyżka
- rum 50ml
- skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
- kakao, wiórki kokosowe
- szczypta soli

Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i rum. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Zastygłą masę formować w kulki, a następnie obtaczać w kakao lub w wiórkach kokosowych.

Smacznego!

Źródło: http://mmswinoujscie.pl/artykuly/45919/