iswinoujscie.pl • Środa [28.12.2016, 08:00:27] • Polska

Śledzie w sosie śmietanowo - koperkowym Przepis poleca Robert Muzyczka Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Śledzie w sosie śmietanowo - koperkowym Przepis poleca Robert Muzyczka Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

fot. Organizator

Królują na polskich stołach podczas wielu imprez w gronie przyjaciół, zatem na tej wyjątkowej w roku – sylwestrowej - także nie może ich zabraknąć. Śledzie w sosie śmietanowo– koperkowym, bo o nich mowa, będą prostą i szybką przekąska, która podbije serca gości. Witając Nowy Rok w towarzystwie takiego przysmaku na pewno będziemy się świetnie bawić!

Składniki:

- Śmietana 18% „Piątnica” 200g 1szt.
- filety śledziowe 6szt.
- majonez 1 łyżka
- koperek świeży 1 pęczek
- cukier 1 płaska łyżeczka
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsączyć je z wody i pociąć na równe, niewielkie kawałki.
Śmietanę połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek i przyprawy do smaku. Do gotowego sosu śmietanowo - koperkowego dodać wcześniej odsączone śledzie i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Ewelina Duchnik
Młodszy Specjalista ds. PR

Źródło: http://mmswinoujscie.pl/artykuly/46332/