iswinoujscie.pl • Piątek [24.03.2017, 07:30:45] • Polska

Proste i zdrowe – Pesto pietruszkowe z paluchami chlebowymi

Proste i zdrowe – Pesto pietruszkowe  z paluchami chlebowymi

fot. Organizator

Składniki: * słonecznik łuskany - ½ szklanki * natka pietruszki - 2 pęczki * sok z cytryny -1 łyżka * skórka otarta z cytryny - 1 łyżeczka * czosnek - 1 ząbek * oliwa z oliwek - 100 ml * starty parmezan - 15 g * sól i pieprz do smaku * chleb tostowy pełnoziarnisty (np. od Dan Cake)

Wykonanie:

Słonecznik namoczyć na noc w wodzie, następnie odcedzić na sitku i osuszyć. Dodać listki natki pietruszki, sok i skórkę z cytryny, czosnek, oliwę, parmezan, oraz szczyptę soli i pieprz. Całość zmiksować blenderem do uzyskania grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty.

Kromki chleba tostowego pokroić na paski o grubości ok. 1 cm. i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą z oliwek i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż pieczywo się zarumieni i będzie chrupiące. Paluchy po wystygnięciu przekładamy do miseczki i podajemy z pesto pietruszkowym.

Smacznego!

Źródło: http://mmswinoujscie.pl/artykuly/47707/