iswinoujscie.pl • Wtorek [20.06.2017, 09:50:25] • Polska

Letni hummus z bobu - zdrowa pasta do pieczywa

Letni hummus z bobu - zdrowa pasta do pieczywa

fot. Organizator

Bób wśród sezonowych warzyw to bez wątpienia król naszego menu na przełomie czerwca i lipca. Bogate w błonnik, magnez i żelazo, a także kwas foliowy ziarenka możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów! Mogą być głównym składnikiem nie tylko zdrowych sałatek, zup czy zapiekanek, ale też delikatnych past do smarowania pieczywa. Kanapki z pełnoziarnistego chleba tostowego z dodatkiem zielonego hummusu na bazie bobu to apetyczna propozycja na letnią przekąskę, zdrowe śniadanie lub podwieczorek.

Składniki:
• bób świeży – 500 g
• pasta tahini – 4-5 łyżek
• czosnek – 2 ząbki
• sok z cytryny – 3-4 łyżki
• przegotowana, zimna woda – 1 łyżka
• mięta – kilka listków
• sól i pieprz – do smaku
• ostra papryka w proszku - szczypta
• czarny sezam – do dekoracji
• Chleb tostowy pełnoziarnisty (np. Dan Cake) – 6 kromek

Przygotowanie:
Bób płuczemy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez ok. 5 minut aż będzie miękki. Bób odcedzamy, lekko schładzamy, obieramy z łupinek i przekładamy do blendera. Dodajemy pastę tahini, obrany czosnek, listki mięty, sok z cytryny, wodę. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dekorujemy ziarenkami czarnego sezamu. Podajemy z kromkami Chleba tostowego pełnoziarnistego Dan Cake (kromki chleba możemy podpiec wcześniej w tosterze lub piekarniku).

Jakub Węgrzyn
Młodszy Specjalista ds. PR

Źródło: http://mmswinoujscie.pl/artykuly/49287/