iswinoujscie.pl • Środa [09.08.2017, 09:09:25] • Polska

Orzeźwiająca sałatka z arbuza z miętową nutą

Orzeźwiająca sałatka z arbuza z miętową nutą

fot. Organizator

Wygląda na to, że lato nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa – przed nami bowiem kilka kolejnych upalnych dni. Przyda się więc szybki, lekki lunch czy kolacja. Świetną propozycją będzie letnia sałatka z orzeźwiającym, soczystym arbuzem, oliwkami, serem feta z dodatkiem dressingu na bazie mięty i chrupiącymi grzankami z bagietki – tak, by nasz posiłek był lekki, ale i sycący.

Składniki (na 2 porcje):
• arbuz – 500 g
• czarne oliwki – 6 sztuk na porcję
• cebula – ½ sztuki
• ser feta – 100 g
• mięta – 2 garści
• oliwa z oliwek – 4 łyżki
• sok z połowy cytryny
• czarny pieprz - szczypta
• szczypiorek do dekoracji
• Bagietka do odpieku (np. Dan Cake)

Przygotowanie:

Arbuza pokroić w trójkątne kawałki i ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na cząstkach arbuza razem z oliwkami. Ser feta rozdrobnić i posypać nim sałatkę. Listki mięty drobno posiekać. Dodać oliwę, sok z cytryny i pieprz. Dokładnie wymieszać. Dressingiem polać sałatkę, ozdobić posiekanym szczypiorkiem. Bagietkę do odpieku pokroić na kawałki, skropić oliwą z oliwek. Zapiekać w piekarniku kilka minut na złoty kolor. Podawać jako dodatek do sałatki arbuzowej.

Magdalena Kosińska
Specjalista ds. PR

Źródło: http://mmswinoujscie.pl/artykuly/50126/