iswinoujscie.pl • Środa [20.12.2017, 23:30:41] • Polska

Wigilijny karp z ziołami Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Wigilijny karp z ziołami Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

fot. Organizator

Czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Oczywiście karpia! Smażony, w galarecie, faszerowany – sposobów w jaki możemy go przygotować jest od groma. Robert Muzyczka z Dworu Korona Karkonoszy poleca wersję smażoną, koniecznie na klarowanym maśle. Podkreśli ono delikatny smak ryby, a wraz z dodatkiem świeżych ziół stworzy danie w iście świątecznym wydaniu.

Składniki:

- wypatroszony karp ok. 1,3kg 1szt.
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- ulubione świeże zioła (rozmaryn, tymianek, majeranek, natka pietruszki itp.)
- masło klarowane

Wykonanie:

Karpia doprawić solą i pieprzem. Do brzucha włożyć kilka gałązek ulubionych ziół
i odstawić do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowanego karpia smażyć bardzo powoli na klarowanym maśle z obu stron. Wyciągnąć zioła dopiero gdy karp będzie gotowy.

Smacznego!

Rada: By pozbyć się zapachu mułu należy obłożyć rybę plastrami cebuli i kawałkami czosnku na noc.

Dominika Szalek
Specjalista ds. PR

Źródło: http://mmswinoujscie.pl/artykuly/52117/