iswinoujscie.pl • Piątek [01.06.2018, 08:29:12] • Polska

Pierogi z twarogiem i jagodami Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Pierogi z twarogiem i jagodami Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

fot. Organizator

Na przełomie maja i czerwca sklepowe półki i stragany uginają się od świeżych owoców sezonowych – warto wykorzystać je nie tylko do przyrządzania deserów i przekąsek, ale również do dań głównych. Jednym z najpopularniejszych dań obiadowych w tym okresie są pierogi z jagodami. Aby urozmaicić ich smak warto do słodkich i soczystych owoców dodać puszysty twaróg – taka kompozycja w otoczeniu delikatnego ciasta, z dodatkiem świeżych ziół i kremowej śmietany z pewnością zaskoczy domowników i gości.

Składniki na ciasto:
- mąka pszenna 500g
- olej rzepakowy 2 łyżki
- letnia woda 1 szklanka
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę – zarobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.

Składniki na farsz:
- Twaróg wiejski półtłusty BIO od OSM Piątnica 500g
- żółtko jajka 2szt.
- świeże jagody 1 szklanka
- cukier 3 łyżki
- śmietana kwaśna 12 % 3 łyżki

Wykonanie:
Do twarogu dodać żółtka jaj, cukier i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jagody i wyrobić dłonią. Z tak przygotowanej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Z gotowego farszu i krążków ciasta ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wodzie, od wypłynięcia - ok. 2 minuty. Najlepiej smakują polane kwaśną śmietaną (np. 12% od OSM Piątnica) i posypane brązowym cukrem. Do dekoracji można wykorzystać listki tymianku lub bazylii.

Smacznego!

Źródło: http://mmswinoujscie.pl/artykuly/54506/