iswinoujscie.pl • Wtorek [11.09.2018, 10:55:15] • Polska

Tosty francuskie z miodem i owocami Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Tosty francuskie z miodem i owocami Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

fot. Organizator

Przez poranny pośpiech, najczęściej rezygnujemy z przygotowywania wykwintnych śniadań. Istnieje jednak prosty sposób, by w kilka chwil przyrządzić pyszny posiłek w iście królewskim wydaniu. Przygotujmy tosty francuskie na słodko w formie apetycznego tortu! To nie tylko pożywne i zdrowe śniadanie, ale także doskonała metoda na niemarnowanie żywności – do ich przyrządzenia możemy wykorzystać nawet kilkudniowe pieczywo. Wstępnie namoczone w ekologicznym mleku, z dodatkiem aromatycznego miodu i świeżych owoców, stanowić będą solidną dawkę energii na cały dzień.

Składniki:
- pieczywo pszenne lub chleb pszenno-żytni 6-7 kromek
- Mleko ekologiczne BIO OSM Piątnica 125 ml
- jajka 2 szt.
- miód 2-4 łyżki
- olej rzepakowy do smażenia
- świeże owoce np. maliny, borówki, jagody
- świeża mięta do dekoracji

Wykonanie:
1. Do mleka dodać jajka, cynamon i dokładnie wymieszać.
2. Kromki pieczywa przekroić na pół lub na cztery części.
3. Każdy kawałek zamoczyć w jajku z mlekiem i usmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor z obu stron.
4. Wyłożyć na talerz, polać strużkami miodu i posypać ulubionymi owocami.
5. Udekorować listkami świeżej mięty.

Smacznego!

Źródło: http://mmswinoujscie.pl/artykuly/56233/