iswinoujscie.pl • Środa [26.12.2018, 13:41:19] • Polska

Smakowe roladki twarogowe

Smakowe roladki twarogowe

fot. Organizator

Delikatny twaróg wiejski to znany i lubiany dodatek, szczególnie do kanapek, ale nie tylko! Twarogowa rolada z dodatkiem szczypiorku, prażonej cebulki lub świeżych ziół będzie świetną przystawką czy dodatkiem do śniadania. Nietuzinkowa rolada będzie też doskonałą przekąską na sylwestrowej czy karnawałowej zabawie. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki:
500 g Twarogu Wiejskiego np. od OSM Piątnica
sól do smaku
ulubione dodatki np.:
prażona cebulka
szczypiorek
koperek,
papryka słodka lub ostra
suszone lub świeże zioła
uprażone ziarna sezamu
orzeszki zmielone

Wykonanie:
Twaróg doprawić do smaku solą i dokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę. Suchymi dłońmi uformować wałek gruby na około 6 cm i ułożyć go na brzegu szerokiej folii spożywczej. Rozpłaszczyć dłonią na ok. 1 cm, a następnie wyrównać nożem brzegi. Na brzeg twarogu wyłożyć np. posiekane zioła, a obok pas np. zmielonych orzeszków i pomagając sobie folią całość zrolować. Następnie rozwinąć, posypać z każdej strony kolejnym składnikiem i ponownie zawinąć pozostawiając folię owiniętą wokół sera. Tak przygotowaną rolkę włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki, po czym wyciągnąć i ostrym nożem pociąć razem z folią na poręczne krążki.

Źródło: http://mmswinoujscie.pl/artykuly/57553/