iswinoujscie.pl • Czwartek [17.01.2019, 10:47:44] • Polska

Karnawałowa sałatka z rukolą, szpinakiem i grillowanym kurczakiem

Karnawałowa sałatka z rukolą, szpinakiem i grillowanym kurczakiem

fot. Organizator

Co zaserwować gościom podczas karnawałowej zabawy? Niezastąpionym elementem imprezowego menu będzie lekka i szybka w wykonaniu sałatka. Świeże warzywa ze szpinakiem, ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi na czele doskonale komponują się z grillowanym kurczakiem, tworząc pożywną i zachwycającą feerią barw zdrową sałatkę.

Składniki:
3 garści Szpinaku młodego marki Eisberg
3 garści mieszanki Toscana mix z rukola marki Eisberg
pierś kurczaka
sól, pieprz
zielony ogórek
5 pomidorów koktajlowych
2 rzodkiewki
świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie smażyć ok. 7 minut z każdej strony na patelni grillowej i pokroić w paski. Szpinak i mieszankę sałat z rukolą umieścić w naczyniu. Dodać pokrojonego w plastry ogórka, rzodkiewki i połówki pomidorków. Przyprawić świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Opcjonalnie sałatkę można skropić oliwą z oliwek bądź octem balsamicznym.

Źródło: http://mmswinoujscie.pl/artykuly/58049/