iswinoujscie.pl • Środa [30.01.2019, 08:07:16] • Polska

Kuleczki ziemniaczano-twarogowe ze szpinakiem Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Kuleczki ziemniaczano-twarogowe ze szpinakiem Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

fot. Organizator

Przyjęcia, oprócz muzyki i dobrego nastroju, wymagają przekąsek – najlepiej takich, które są proste i szybkie do wykonania. Kuleczki ziemniaczano-twarogowe podane z jogurtowo-czosnkowym dipem to nietuzinkowa propozycja na karnawałową przekąskę, która nie wymaga wiele wysiłku. Twaróg sprawia, że kuleczki są bardzo delikatne, jednak dzięki dodatkowi szpinaku, grubo zmielonego pieprzu i sosu sojowego są niezwykle wyraziste w smaku. Przekąska nastroi do dobrej zabawy i z pewnością zostanie na długo zapamiętana przez naszych gości.

Składniki na kuleczki:

- 250 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
- 150 g twarogu półtłustego, np. od OSM Piątnica
- 1 jajko
- 1 duża garść młodego szpinaku
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczek pieprzu grubo mielonego
- mąka kukurydziana lub pszenna do obtoczenia kuleczek
- sól do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki na dip:
- 1 kubeczek jogurtu typu greckiego, np. od OSM Piątnica
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
Wykonanie:
Kuleczki
1. Do ziemniaków dodać twaróg, jajko, pieprz, bułkę tartą, sos sojowy i sól do smaku. Dodać również posiekany szpinak i dokładnie wymieszać dłonią.
2. Z tak przygotowanej masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i usmażyć na głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dip
Do jogurtu dodać rozdrobniony czosnek, sól do smaku i dokładnie wymieszać.

Podawać na ciepło lub zimno z dipem jogurtowo czosnkowym.

Smacznego!

Źródło: http://mmswinoujscie.pl/artykuly/58268/