iswinoujscie.pl • Niedziela [03.02.2019, 09:31:51] • Polska

Kuleczki ziemniaczano-twarogowe ze szpinakiem

Kuleczki ziemniaczano-twarogowe ze szpinakiem

fot. Organizator

Przyjęcia, oprócz muzyki i dobrego nastroju, wymagają przekąsek – najlepiej takich, które są proste i szybkie do wykonania. Kuleczki ziemniaczano-twarogowe podane z jogurtowo-czosnkowym dipem to nietuzinkowa propozycja na karnawałową przekąskę, która nie wymaga wiele wysiłku. Twaróg sprawia, że kuleczki są bardzo delikatne, jednak dzięki dodatkowi szpinaku, grubo zmielonego pieprzu i sosu sojowego są niezwykle wyraziste w smaku. Przekąska nastroi do dobrej zabawy i z pewnością zostanie na długo zapamiętana przez naszych gości.

Składniki na kuleczki:

250 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
150 g twarogu półtłustego, np. od OSM Piątnica
1 jajko
1 duża garść młodego szpinaku
5 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka sosu sojowego
1 płaska łyżeczek pieprzu grubo mielonego
mąka kukurydziana lub pszenna do obtoczenia kuleczek
sól do smaku
olej rzepakowy do smażenia

Składniki na dip:
1 kubeczek jogurtu typu greckiego, np. od OSM Piątnica
2 ząbki czosnku
sól do smaku

Wykonanie:
Kuleczki
1. Do ziemniaków dodać twaróg, jajko, pieprz, bułkę tartą, sos sojowy i sól do smaku. Dodać również posiekany szpinak i dokładnie wymieszać dłonią.

2. Z tak przygotowanej masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i usmażyć na głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Dip
Do jogurtu dodać rozdrobniony czosnek, sól do smaku i dokładnie wymieszać.

Podawać na ciepło lub zimno z dipem jogurtowo czosnkowym.

Smacznego!

Źródło: http://mmswinoujscie.pl/artykuly/58284/