iswinoujscie.pl • Niedziela [10.02.2019, 19:21:52] • Polska

Tartinki z musem twarogowo-łososiowym

Tartinki z musem twarogowo-łososiowym

fot. Organizator

Karnawał trwa w najlepsze, dlatego często głowimy się nad tym, jakimi potrawami zaskoczyć naszych gości. Na przyjęcia organizowane w domu świetnie sprawdzą się tzw. finger food, czyli szybkie i łatwe do przyrządzenia przekąski, mieszące się w dłoń, które można zjeść niemal w jednym kęsie. Polecamy wytrawne tartinki przygotowane na spodzie z żytniego chleba tostowego. Mus wykonany na bazie twarogu z dodatkiem łososia i suszonych pomidorów oraz krewetki i pomidorki koktajlowe będące zwieńczeniem dania, pozwolą poczuć nieco śródziemnomorskiego klimatu w samym środku mroźnej, polskiej zimy.

Składniki:
50 g filetu z łososia
100 g twarogu wiejskiego tłustego, np. od OSM Piątnica
3 szt. pomidorów suszonych w zalewie olejowej
100 ml słodkiej śmietanki, np. od OSM Piątnica
8 szt. pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
krewetki tygrysie lub koktajlowe
3-4 gałązki koperku
8 kromek pieczywa żytniego tostowego lub innego ulubionego
1 łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Filet z łososia poddusić na maśle na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 5-6 minut, a następnie wystudzić.
2. Twaróg wyłożyć do miseczki, dodać pomidory suszone, słodką śmietankę, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dodać również wystudzonego łososia i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
3. Z pieczywa wyciąć małą szklaneczką krążki, na każdy dekoracyjnie wyłożyć mus i wszystkie udekorować krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i koperkiem.

Podawać jako samodzielne danie.

Smacznego!

Źródło: http://mmswinoujscie.pl/artykuly/58387/