iswinoujscie.pl • Środa [17.04.2019, 08:35:45] • Polska

Poczuj smak domowych chwil z Lubellą Jajeczną

Poczuj smak domowych chwil z Lubellą Jajeczną

fot. Organizator

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To doskonały moment, żeby oderwać się od codziennych zajęć i spędzić więcej czasu z bliskimi. Jak wiadomo, podczas rodzinnych spotkań, oprócz ciepłej atmosfery, królują pyszne potrawy. Dlatego wielkanocne stoły są zawsze w pełni zastawione. Drugiego dnia świąt w większości domów pojawia się na nich rosół. Często w nowoczesnej formie, ale obowiązkowo z makaronem jajecznym – z Lubellą Jajeczną 5 jaj.

Święta kojarzą się nam z ciepłem rodzinnego domu i wszechobecnymi smakami i zapachami. Pierwszego dnia na wielkanocnych stołach pojawia się żurek, kiełbasa, chrzan i jajka. Drugi dzień świąt jest często bardziej kameralny i domowy. Najczęściej towarzyszy mu rosół. Kiedyś tradycyjny, gotowany według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, z pysznym makaronem. Dzisiaj bardziej nowoczesny, często urozmaicany, lżejszy. Do każdego rosołu idealnie nadaje się Lubella Jajeczna 5 jaj, która smakuje i wygląda jak domowy makaron. Dobrze sprawdzi się zarówno w nowoczesnych wersjach, jak i w klasycznych, przygotowywanych według rodzinnych przepisów.
Sekret tkwi w dodaniu do makaronu 5 jaj oraz trzykrotnym wałkowaniu ciasta. Wszystko to sprawia, że Lubella Jajeczna 5 Jaj jest niezwykle delikatna. Przekonali się o tym konsumenci, którzy mieli okazję spróbować makaronu jajecznego od Lubelli.
79% z nich uważa, że makaron jajeczny od Lubelli jest delikatny jak domowy,
78% przyznało, że wygląda jak domowy,
a 73% stwierdziło, że smakuje jak domowy.
Ponadto 86% uważa, że makaron jajeczny od Lubelli pasuje do rosołu*.
Warto w te święta sięgnąć po sprawdzone rozwiązania, aby móc skupić się na bliskich i celebrować wspólnie spędzany czas. Z Lubellą świąteczny rosół nie może się nie udać! Poczujcie w te święta smak domowych chwil z Lubellą Jajeczną.

PRZEPISY WIELKANOCNE:

Nowoczesny rosół drobiowo-wołowy z warzywnymi pulpecikami

Rosół:
2 kg kurczaka,
około 300 g antrykotu wołowego,
około 4 litry wody,
3 marchewki,
2 pietruszki,
1 por,
1 opalona cebula,
½ selera,
5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
3 listki laurowe,
sól do smaku.

Mięso opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować.
Zmniejszyć ogień do minimum, oczyścić z szumowin, dodać warzywa, sól oraz przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez około 2,5-3 godziny.
Ewentualnie przecedzić.
Podawać z ugotowanym makaronem jajecznym Lubella Jajeczna 5 jaj nitki oraz warzywnymi pulpecikami.

Pulpeciki warzywne:
200 g włoszczyzny,
1 mała kajzerka,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
1 łyżka mąki pszennej,
sól, pieprz do smaku.

Włoszczyznę rozgnieść widelcem.
Kajzerkę namoczyć w rosole, dobrze odcisnąć i dodać do warzyw.
Dodać jajko, wsypać bułkę tartą, mąkę pszenną, sól oraz pieprz i dokładnie wyrobić.
Z masy- dobrze dociskając- formować małe pulpeciki.
Gotować na osolonym wrzątku, około 2 minuty od wypłynięcia.

Rosół staropolski z pieczonej kaczki

cały szkielet wraz ze skórą i pozostałym mięsem po pieczonej kaczce,
1 opalona cebula,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 por,
1/2 części selera,
5 ziarenek ziela angielskiego,
2 listki laurowe,
sól i pieprz do smaku.

Korpus, skórę i ewentualnie pozostałe mięso po pieczonej kaczce umieścić w garnku i zalać wodą, około 5 cm ponad poziom mięsa.
Zagotować, dodać warzywa, ziele oraz listki laurowe, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 1,5 godziny.
Gotowy bulion można przecedzić.
Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj nitki.

Nowoczesny rosół drobiowy z dodatkiem karmelizowanych rzodkiewek

Rosół:
3 marchewki,
2 pietruszki,
1 seler,
kawałek pora,
cebula opalona nad ogniem,
gałązka natki pietruszki,
filet z kury
6 ziaren ziela angielskiego,
7 ziaren czarnego pieprzu,
liść laurowy,
spora szczypta soli,
ok. 4-5 litrów zimnej wody.
Karmelizowane rzodkiewki:
pęczek rzodkiewek,
łyżka masła klarowanego,
łyżka płynnego miodu,
sól i pieprz,
kilka listków mięty,
makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki,
natka pietruszki.

Umyte mięso zalać zimną wodą.
Po zagotowaniu, łyżką cedzakową, zdjąć szumowiny.
Dodać warzywa, przyprawy i na małym ogniu, gotować około godzinę.
Dodać natkę pietruszki i gotować kolejną godzinę.
Umyte rzodkiewki podsmażyć chwilę na klarowanym maśle.
Dodać miód, miętę, posolić, dodać pieprz i karmelizować.
Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotować 6 minut, po czym odsączyć go i przelać zimną wodą.
Do miseczek nalać porcję zupy.
Podawać z makaronem, kawałkami mięsa, marchewki i karmelizowanymi rzodkiewkami.

Rosół staropolski z borowikami

Rosół:
3 marchewki,
2 pietruszki,
1 seler,
kawałek pora,
cebula opalona nad ogniem,
liść kapusty włoskiej,
gałązka natki pietruszki,
gałązka natki selera,
gałązka lubczyku,
porcja rosołowa,
filet z kury,
kawałek wołowiny,
5-6 suszonych borowików,
5 ziaren czarnego pieprzu,
5 ziaren czerwonego pieprzu,
liść laurowy,
spora szczypta soli,
ok. 4-5 litrów zimnej wody,
makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki,
natka pietruszki.

Umyte mięso zalać zimną wodą.
Po zagotowaniu, łyżką cedzakową, zdjąć szumowiny.
Dodać warzywa, grzyby, przyprawy i na małym ogniu, gotować około 2 godziny.
Dodać natkę pietruszki, natkę selera oraz lubczyk i gotować kolejne 2 godziny.
Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotować 6 minut, po czym odsączyć go i przelać zimną wodą.
Do miseczek nalać porcję zupy.
Podawać z makaronem, kawałkami mięsa i borowikami.
Posypać natką pietruszki.

Źródło: http://mmswinoujscie.pl/artykuly/59528/