iswinoujscie.pl • Poniedziałek [13.05.2019, 08:53:08] • Polska

Cytrynowy sernik bez pieczenia na spodzie z kruchych ciasteczek

Cytrynowy sernik bez pieczenia na spodzie z kruchych ciasteczek

fot. Organizator

Temperatury na zewnątrz każdego dnia będą coraz wyższe, dlatego ciasta, które wymagają pieczenia w piekarniku nie zawsze będą dla nas odpowiednim wyborem. Na wolny od pracy poranek przy kawie, polecamy lekki i puszysty sernik cytrynowy, który wykonamy bez konieczności wyrabiania ciasta i jego pieczenia – na spodzie z ciasteczek Petit Crunch. Taki deser idealnie sprawdzi się także podczas pierwszych przyjęć na tarasie lub w ogrodzie.

Spód ciasta:
1 opakowania ciasteczek (np. Petit Crunch)
100g roztopionego masła

Sernik:
500g serka mascarpone
300g śmietany 36%
niecała szklanka cukru (można zastąpić ksylitolem)
sok z 1 dużej cytryny
1 czubata łyżka żelatyny
4 łyżki wody
1 opakowanie borówek
kilka listków mięty

Wykonanie:
1. Formę do ciasta z wyciąganym spodem smarujemy olejem i obkładamy folia spożywczą.
2. Ciasteczka Petit Crunch kruszymy w misce, zalewamy roztopionym masłem i mieszamy, aby składniki się połączyły. Przekładamy do formy i dociskając formujemy równy i jednolity spód ciasta. Całość umieszczamy na 30 minut w lodówce. W międzyczasie robimy sernik.
3. Żelatynę zalewamy wodą w małym rondelku. Serek mascarpone ucieramy mikserem wraz z połową cukru i sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem.
4. Żelatynę delikatnie podgrzewamy tak, aby się rozpuściła w wodzie i nie zagotowała.
5. Łączymy razem ser, śmietanę i żelatynę na jednolite ciasto. Przekładamy do foremki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 6 godzin do stężenia.
6. Na koniec dekorujemy borówkami i miętą.

Źródło: http://mmswinoujscie.pl/artykuly/59902/