iswinoujscie.pl • Wtorek [18.06.2019, 08:52:04] • Polska

Przepis kulinarny Sycylijskie Arancini

Przepis kulinarny Sycylijskie Arancini

fot. Organizator

Lato w pełni, część z nas już rozpoczęła wakacyjne podróże do bliższych i dalszych zakątków świata. Ci, którzy wyjazdów nie planują lub na swój urlop muszą jeszcze trochę poczekać już teraz mogą wprowadzić nieco egzotycznych akcentów w swojej kuchni. Przykład? Arancini – tradycyjne, sycylijskie ryżowe kulki w złocistej, chrupiącej panierce. Ich nazwa pochodzi od włoskiego słowa arancia, czyli pomarańcza, bo kształtem przypominają właśnie ten owoc. Najpopularniejsze są arancini con ragù z farszem na bazie mięsa i zielonego groszku.

Składniki:
2 saszetki ryżu parboiled (np. marki Britta)
1 cebula
600 ml bulionu lub wody
50 g masła
50 g tartego parmezanu
100 g sera mozzarella
2 roztrzepane jajka
100 g bułki tartej
sól i pieprz
olej do głębokiego smażenia
mąka do obtoczenia

Wykonanie:
1. Cebulę posiekać i przesmażyć na łyżce masła, dodać ryż i podsmażyć 2 minuty.
2. Do ryżu dodać bulion lub wodę i gotować na małym ogniu do czasu aż ryż wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Wyłączyć ogień, dodać masło i parmezan, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Ryż przełożyć do miski, przykryć i schłodzić w lodówce około godziny.
4. Mozzarelle pokroić w 2 cm kostkę. Każdy kawałek mozzarelli obtoczyć w 4 cm warstwie ryżu formując kształt jajek.
5. Arancini obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć w oleju o temperaturze 170 stopni aż będą złote i chrupiące. Po wyciągnięciu odsączyć na ręczniku kuchennym i doprawiamy solą i pieprzem.

Źródło: http://mmswinoujscie.pl/artykuly/60483/