iswinoujscie.pl • Poniedziałek [08.07.2019, 09:10:28] • Polska

Najlepszy grill chrupie się z ogórkiem!

Najlepszy grill chrupie się z ogórkiem!

fot. Organizator

Nie ma to jak grill! Wyczekując go każdy planuje dokładnie jakie przygotować potrawy i przekąski, na co będzie miał ochotę i co najważniejsze – jak sprawić, żeby goście poczuli radość ze wspólnego grillowania. Dlatego żadne spotkanie przy smacznym grillowaniu nie może się odbyć bez odpowiednio chrupiących ogórków. A najlepszy smak gwarantuje oczywiście Krakus!

Wspólne chrupanie przy grillu – gwarancja smaku i dobrej zabawy!
Beztroskie chwile z najbliższymi, wśród przyjaciół i znajomych, zabawa, muzyka i pyszne jedzenie – nie ma nic lepszego niż korzystanie z letniej pogody przy stole bogatym w świeże warzywa, owoce oraz specjały z grillowego rusztu. Wyjątkowość takich spotkań może podkręcić wspólne chrupanie! Przy grillowym stole najlepiej chrupie się ogórkowe przysmaki – z przyprawami, kwaśne lub pikantne.
Chrupkość na wiele sposobów
Ogórki Krakus doskonale komponują się z wieloma potrawami nadając im wyjątkowy smak – dostępne są w wielu, różnych i smacznych wersjach. Są znakomite do letnich sałatek, dań głównych, przekąsek i sosów. Tradycjonaliści mogą sięgnąć po klasyczne ogórki

Najlepszy grill chrupie się z ogórkiem!

fot. Organizator

Szaszłyki z wiosenną sałatką
Szaszłyki, 5-6 sztuk:
500 g piersi z kurczaka
5-6 plastrów ananasa w puszce
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki ketchupu
3 łyżki soku z ananasa
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
patyczki do szaszłyków
tacka do pieczenia
Plastry ananasa odsączyć z soku. Przygotować marynatę z sosu sojowego, ketchupu, soku z ananasa, oliwy, słodkiej papryki oraz soli i pieprzu. Mięso pokroić w większą kostkę, zamarynować i odstawić na około 30 minut. Na patyczki naprzemiennie nadziewać mięso oraz kawałek ananasa. Zgrillować.
Na tacce powstanie sos, który należy odlać do kubeczka.
Sałatka wiosenna:
4 ogórki korniszony z czosnkiem Krakus
około 250 g młodych, małych ziemniaczków
1 główka sałaty rzymskiej
garść roszponki
1 pęczek rzodkiewki
pół pęczka szczypiorku
2 łyżki gęstego jogurtu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu do smaku
Ziemniaki obrać (lub zeskrobać skórkę), ugotować i ostudzić. Sałatę pokroić, przełożyć do miski wraz
z roszponką. Warzywa pokroić, dodać do sałaty. Dołożyć ziemniaczki. Z jogurtu, musztardy, soku
z cytryny, sosu powstałego z grillowania szaszłyków, soli oraz pieprzu przygotować sos. Polać sałatkę, wymiesza

Najlepszy grill chrupie się z ogórkiem!

fot. Organizator

Wiosenna sałatka z kalarepy z ogórkami konserwowymi Krakus, 2 porcje
3 ogórki konserwowe Krakus
1 kalarepka
1/4 główki sałaty lodowej
pół pęczka rzodkiewek
1 mniejsze awokado
około 80 g pomidorów koktajlowych
3 łyżki prażonego słonecznika
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki posiekanego koperku
szczypta soli, pieprzu i soku z cytryny do smaku
Kalarepę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sałatę drobno posiekać, a pozostałe warzywa pokroić, wymieszać. Ze śmietany, majonezu, koperku oraz soli, pieprzu i soku z cytryny przygotować sos. Polać sałatkę, wymieszać.

Smacznego!

Źródło: http://mmswinoujscie.pl/artykuly/60826/