iswinoujscie.pl • Środa [23.10.2019, 08:18:01] • Polska

Straszny zielony makaron

Straszny zielony makaron

fot. Organizator

Polacy uwielbiają świętować, a Halloween to kolejna okazja by oddać się zabawie. W przygotowaniu odpowiedniej oprawy niezastąpione będzie straszne menu, które odda ducha obchodzonego święta. Poza niezliczonymi przekąskami na zimno, z powodzeniem zaskoczysz biesiadników także daniem głównym. Budzący grozę Straszny zielony makaron to sycąca propozycja, która zasmakuje każdemu.

Składniki:
Makaron:
80 g Szpinaku młodego marki Eisberg
200 g mąki
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli

Sos:
200 g serka ricotta
pół szklanki startego żółtego sera
½ małej cebuli
1 ząbek czosnku
puszka krojonych pomidorów (400 g)
½ łyżeczki cukru
sól
mielony pieprz
łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

Oczy:
125 g mozzarelli (można wykorzystać mozzarellę mini – w kulkach)
50 g czarnych drylowanych oliwek

Przygotowanie:
Makaron:
Zblanszowany szpinak zmiksować na gładką masę i odsączyć cały sok. Z mąki i jajek zagnieść ciasto na makaron. Stopniowo dodawać szpinak, aż do uzyskania pożądanej barwy. Ciasto cienko rozwałkować i suszyć po 10 min z każdej strony. Dobrze wysuszone ciasto posypać mąką, następnie zwinąć w luźny rulon i pokroić na wstążki (ok. 1 cm grubości). Makaron gotować
ok. 3-5 min, w zależności od grubości ciasta.

Sos:
W garnku na oliwie podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek. Dodać pomidory wraz z przyprawami, wymieszać i zagotować.
Następnie dodać serek ricotta i starty żółty ser, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu
15 min, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Oczy:
Z 0,5 cm plastrów mozzarelli wykroić kółka. Można posłużyć się dużymi zatyczkami do mazaków albo wąskimi kieliszkami. Słomką do napojów zrobić otwory w serowych krążkach oraz w oliwkach. „Źrenice” z kawałków oliwek umieścić we wcześniej utworzonych serowych otworach.

Dominika Szalek
PR Manager

Źródło: http://mmswinoujscie.pl/artykuly/62480/