iswinoujscie.pl • Piątek [13.03.2020, 08:36:02] • Polska

Zielone koniczynki z dipem serowym

Zielone koniczynki z dipem serowym

fot. Organizator

17 marca Irlandia obchodzi Dzień Świętego Patryka. Tradycja ta coraz częściej gości także w innych krajach Europy. Z okazji święta proponujemy zieloną przekąskę w iście irlandzkim kształcie i kolorze. Zielone koniczynki z dipem serowym będą idealnie pasować do piwa, ale świetnie sprawdzą się także na co dzień, jako zdrowszy zamiennik chipsów.

Składniki

Krakersy:
garść Szpinaku młodego marki Eisberg
120 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml oliwy z oliwek
50 ml wody
szczypta soli
łyżeczka płatków chilli

Dip:
100 g serka topionego
80 g startego sera Gouda
pół szklanki mleka
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki słodkiej papryki
mały ząbek czosnku

Przygotowanie

Krakersy:
Do przesianej mąki dodać resztę suchych składników (proszek do pieczenia, sól i płatki chilli).
Szpinak zblendować z wodą i oliwą z oliwek do uzyskania jednolitej masy. Zagnieść ciasto łącząc suche i mokre składniki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość 0,5 cm. Krakersy wykrawać foremką w kształcie koniczynki (jeśli nie posiadamy foremki – ciasto pokroić na małe kwadraty). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-15 min w temperaturze 220°C.

Dip:
Mleko podgrzać na małym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sery i przyprawy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Podawać na ciepło z krakersami, świeżymi warzywami lub pieczywem.

Dominika Szalek
PR Manager

Źródło: http://mmswinoujscie.pl/artykuly/64409/