iswinoujscie.pl • Sobota [25.09.2021, 19:46:19] • Polska

Powitaj jesień kulinarnie! Przygotuj przystawkę ze schabu krotoszyńskiego z pieczoną papryką i musem jabłkowym

Powitaj jesień kulinarnie! Przygotuj przystawkę ze schabu krotoszyńskiego z pieczoną papryką i musem jabłkowym

fot. Organizator

Kalendarzową jesień możesz rozpocząć od przygotowania czegoś pysznego. Sięgnij po sezonowe warzywa i owoce i przyrządź aromatyczną przystawkę ze schabu Krotoszyńskiego z pieczoną papryką i musem jabłkowym. Będzie doskonała na długie jesienne wieczory.

Nie od dziś wiadomo, że dobre jedzenie poprawia humor.

Dlatego skorzystaj z tej złotej zasady i poeksperymentuj w kuchni. Gotowanie to również dobry pretekst do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Zaskocz swoich bliskich pysznym daniem, które możesz podać na obiad lub kolację. – Świetnym pomysłem będzie aromatyczna przystawka ze schabem krotoszyńskim z pieczoną papryką i smakowitym musem jabłkowym. Potrawa jest sycąca, dlatego można ją serować także jako danie główne. Warto jednak zwrócić uwagę na staranny dobór składników i wybrać dobrej jakości wędlinę od sprawdzonego producenta. Schab krotoszyński z naszej oferty został przygotowany z wysokiej jakości mięsa z dodatkiem naturalnych przypraw, dlatego świetnie się sprawdzi w różnego rodzaju potrawach – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Przystawka ze schabu Krotoszyńskiego z pieczoną papryką i musem jabłkowym

Składniki:
• 4 plastry schabu Krotoszyńskiego ZM Pekpol o grubości 0,5 cm
• 4 czerwone papryki
• 1 główka czosnku
• 10 gałązek tymianku
• 2 duże jabłka
• 2 łyżki cukru
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżka soku z cytryny
• sól i pieprz

Przygotowanie:
Paprykę pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Czosnek podzielić na ząbki, ale bez obierania.

W misce wymieszać paprykę z czosnkiem, 2 łyżkami oleju, tymiankiem solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Zapiekać papryki około 20 minut aż zrobią się miękkie i zarumienione. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. W rondelku rozgrzać łyżkę masła i smażyć jabłka z cukrem przez 3 minuty. Do jabłek dodać odrobinę wody, cynamon i sok z cytryny. Kiedy jabłka będą miękkie zmiksować je na gładki mus. Pod koniec pieczenia papryk, wstawić na 5 minut schab do piekarnika, aby delikatnie się podgrzał, ale nie zarumienił. Schab podawać z papryką i musem jabłkowym.

Smacznego!

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist

Źródło: http://mmswinoujscie.pl/artykuly/72439/