POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [13.05.2019, 08:53:08] • Polska

Cytrynowy sernik bez pieczenia na spodzie z kruchych ciasteczek

Cytrynowy sernik bez pieczenia na spodzie z kruchych ciasteczek

fot. Organizator

Temperatury na zewnątrz każdego dnia będą coraz wyższe, dlatego ciasta, które wymagają pieczenia w piekarniku nie zawsze będą dla nas odpowiednim wyborem. Na wolny od pracy poranek przy kawie, polecamy lekki i puszysty sernik cytrynowy, który wykonamy bez konieczności wyrabiania ciasta i jego pieczenia – na spodzie z ciasteczek Petit Crunch. Taki deser idealnie sprawdzi się także podczas pierwszych przyjęć na tarasie lub w ogrodzie.

Spód ciasta:
1 opakowania ciasteczek (np. Petit Crunch)
100g roztopionego masła

Sernik:
500g serka mascarpone
300g śmietany 36%
niecała szklanka cukru (można zastąpić ksylitolem)
sok z 1 dużej cytryny
1 czubata łyżka żelatyny
4 łyżki wody
1 opakowanie borówek
kilka listków mięty

Wykonanie:
1. Formę do ciasta z wyciąganym spodem smarujemy olejem i obkładamy folia spożywczą.
2. Ciasteczka Petit Crunch kruszymy w misce, zalewamy roztopionym masłem i mieszamy, aby składniki się połączyły. Przekładamy do formy i dociskając formujemy równy i jednolity spód ciasta. Całość umieszczamy na 30 minut w lodówce. W międzyczasie robimy sernik.
3. Żelatynę zalewamy wodą w małym rondelku. Serek mascarpone ucieramy mikserem wraz z połową cukru i sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem.
4. Żelatynę delikatnie podgrzewamy tak, aby się rozpuściła w wodzie i nie zagotowała.
5. Łączymy razem ser, śmietanę i żelatynę na jednolite ciasto. Przekładamy do foremki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 6 godzin do stężenia.
6. Na koniec dekorujemy borówkami i miętą.

Łukasz Nocuń


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Szczecinie Inspektorat w Świnoujściu poszukuje kandydata do pracy. Wymagane wykształcenie: średnie. Miejsce pracy: ZUS Inspektorat w Świnoujściu ul. Piastowska 63. Więcej informacji na stronie: www.zus.pl lub w sekretariacie pod nr telefonu 91-382-38-00 ■
■ Następna bomba na dnie Zalewu Szczecińskiego. Płetwonurkowie przerpowadzą ekspertyzę. Czekamy na więcej informacji ■ Uwaga. Przerwa w dostawie wody. Zakład Wodociągów i Kanalizacji w Świnoujściu informuje, że we wtorek 23 lipca 2019r. w godz. 8-14 nastąpi przerwa w dostawie wody przy ulicach: • Wojska Polskiego ; 8A-8E; 10A-10B;12A-12B; 14(hotel Hampton by Hilton);16A-16G;18A-18D • 11 Listopada:2A-2F;3A-3E; 5(LIDL);12A-12B; 14A-14C; • Osiedle Przylesie; Osiedle Dębina • Chełmońskiego: Osiedle PLATAN ■ Po zmroku, kiedy ruch samochodowy w mieście nie jest już tak natężony, na ulice wyjeżdżają domorośli rajdowcy. Niespełnieni za dnia, wieczorami urządzają sobie wyścigi, często jadąc dwoma równoległymi pasami. Mieszkaniec, który napisał do redakcji iswinoujscie.pl, zastanawia się, gdzie w tym czasie są policjanci? ■ Nie uwierzycie. W Świnoujściu za korzystanie z toalety w jednym z lokali gastronomicznych można zapłacić nawet 20 złotych! Takie rzeczy tylko u nas! Świnoujście restauracja Azjan. Szok! – pisze nasz Czytelnik – Czy jego właściciele mają dość ludzi z zewnątrz i to taki straszak? Kiedyś przeżywaliśmy w Międzyzdrojach 5 złotych za kibelek w jakieś kawiarni, gdzie wszystko było na biało, ściany, fotele, stoły taki exclusive, a tu takie cacko 20 złotych toaleta – nie może wyjść z podziwu nasz Czytelnik ■ W niedzielny poranek Świnoujście wstrzymało oddech. Stanęły promy, ewakuowano mieszkańców przybrzeżnych domów, nawet pracownicy biura mariny-portu jachtowego musieli opuścić swoje miejsce pracy gdy 700 kilogramowy niewybuch przepływał 8.45 przez centrum miasta ■ Żegluga Świnoujska informuje, że do 31 sierpnia 2019 r. ogólnodostępna przeprawa promowa „Centrum” (popularne „Karsibory”) będzie czynna przez całą dobę siedem dni w tygodniu. Jednocześnie przypomina, że do 20 września 2019 r. przeprawę będą obsługiwały trzy promy ■